Waarom dividend belangrijk is

Dividenden variabel door de tijd heen

Dividenden zijn echter nooit stabiel en wisselen door de tijd heen. Bedrijven kunnen a la minuut aankondigen om te stoppen me het uitkeren van dividenden aan haar aandeelhouders. Beleggers volgen de berichtgeving van de dividenduitkeringen ook op de voet.

In het geval dat een bedrijf neerwaartse aanpassingen doet aan haar dividend per aandeel dan zien we vaak heftige reacties op de aandelen- en optiebeurzen. Beleggers doen er dus goed aan de wijzigingen in de dividenden goed te volgen.

Dit is natuurlijk simpel te verklaren want zittende aandeelhouders ontvangen minder (lees: het aandeel heeft zo minder toekomstige waarde). Aanpassingen in de hoogtes van de dividenden zorgen dus direct voor reacties op de aandelen- en optiebeurzen (in het geval er opties voor het aandeel bestaan).

Een heel ander segment is natuurlijk investeren in bepaalde sector zoals bijvoorbeeld technologie. Eén van de grootste spelers in deze wereld is natuurlijk Apple. Dit megaconcern dat heeft inmiddels al een marktkapitalisatie van ruim boven de 1 triljard dollar. In tegenstelling tot veel andere technologiebedrijven wel dividenden uit. Over de afgelopen jaren lag dit rendement ondanks de de enorme koerswinsten toch nog rond de 5 procent. Producten van Apple zijn uiteraard de iPad, de iMac, de iPhone en de Apple Watch. Voor de Apple Watch worden nu ook tal van extra producten zoals bandjes verkocht. Zo zijn Apple Watch Series 6 40mm bandjes trouwens handig voor uw Apple Watch.

Het kopen van aandelen die dividenden uitkeren is vrijwel overal heel populair als aandelenstrategie, ook wel dividendbeleggen genoemd. De dividenduitkering is de periodieke uitkering van geld van een bedrijf aan de aandeelhouders. Dividenduitkeringen vinden doorgaans 1 maal per jaar plaats. Dit in tegenstelling tot vooral de Amerikaanse bedrijven die heel wat vaker dividenden uitkeren. Een dividenduitkering is dus een compensatie voor het risico dat beleggers nemen door geld in het bedrijf te investeren. Aandeelhouders hebben de minste veiligheid qua risico's van de investeringen. Omdat banken en andere verschaffers van vreemd vermogen claims op de activa van een bedrijf hebben, hebben zij de hoogste zekerheden (en dus niets voor de aandeelhouders). Aandeelhouders komen pas al allerlaatsen aan de beurt wanneer een bedrijf in executie is gegaan. Het uitkeren van dividenden is de enige optie voor bedrijven om haar aandeelhouders te belonen voor de risico's die zij lopen. Uiteraard moet er een dag zijn waar op vastgesteld moet worden wie er recht heeft om het dividend te ontvangen. Dit wordt de ex-dividend datum genoemd.

Dividend punten

  • extra compensatie risico
  • aanvullend inkomen
  • risico dempend
  • compounding effect

    Stel, het aandeel IBM kost nu 30 euro kost en het een week later wordt 1 euro aan dividend uitgekeerd, dan daalt op de ex dividend dag het aandeel doorgaans met de hoogte van het dividend.

    Alles over het dividend van IBM bieden wij uiteraard hier aan. In dit voorbeeld dus 1 euro. Die 1 euro die ontvangen wordt gaat dus ook weer van de koers af want beleggers die het aandeel na de ex-dividend datum kopen hebben dus geen recht op de voorgaande dividenduitkering. Het is in feite dus niet relevant om in theorie het dividend na te jagen: of voor de datum van ex-dividend een hogere prijs inclusief het dividend betalen of na de datum van ex-dividend het aandeel voor een lagere koers kopen maar dan zonder het uitzicht op een dividendbetaling. Dus we horen het u al denken, wat zou het uberhaupt uitmaken om wel of geen dividenduitkerende aandelen te kopen? Ja, maar dat geldt alleen voor de korte termijn, dan zijn dividend transacties helemaal niet relevant voor de beleggers.

    Dit omdat de markten op de korte termijn extreem efficiënt zijn. Dit betekent dat alle informatie in de koersen verwerkt wordt. Een hoger of lager dividend maakt dan per saldo totaal niets uit.

    Waarom wij dividendaandelen aanraden

    Maar waarom is het kopen van aandelen die dividenden uitkeren dan toch aantrekkelijk? Als we op de langere termijn kijken dan constateren we dat aandelen die dividenden uitkeren doorgaans van betere kwaliteit zijn dan de aandelen die dat niet doen.

    Het kunnen uitkeren van dividenden kan worden gezien als een kwaliteitsindicator. Bedrijven die geen dividenden uitkeren kunnen we doorgaans typeren als bedrijven van een lagere kwaliteit. De mogelijkheid dat een bedrijf dividenden uit kan keren aan haar aandeelhouders kunt u zien als eerste kwaliteitsfilter.

    Natuurlijk is dit heel erg kort door de bocht want er zijn nog tal van andere variabelen die de kwaliteit (lees: onder- of overwaardering) van een aandeel beoordelen. Kijkende naar de historische rendementen kijken van aandelen die dividenden uitkeren ten opzichte van de aandelen die dat niet doen dan zien we op de korte termijn vrijwel geen onderscheiden. Maar op de langere termijn zien we echter hogere totaalrendementen (koersrendementen + dividendrendementen) voor de aandelen die dividenden uitkeren. Dit komt door het rente-op-rente effect. Dit komt neer op een exponentieel effect door dat de ontvangen dividenden herbelegd worden en die op hun beurt ook weer dividenden ontvangen. We kunnen dit een sneeuwbaleffect noemen.

    U kunt dit zien als een jonge boom die op termijn steeds meer appels geeft. De befaamde wetenschapper Albert Einstein noemde dit rente-op-rente effect ook al het 8e wereldwonder. Bekende dividendbeleggers zijn onder andere Mark Cuban, T. Boone Pickens en Richard Russel.

    Dividenden variabel door de tijd heen

    Dividenden zijn echter nooit stabiel en wisselen door de tijd heen. Bedrijven kunnen a la minuut aankondigen om te stoppen me het uitkeren van dividenden aan haar aandeelhouders. Beleggers volgen de berichtgeving van de dividenduitkeringen ook op de voet.

    In het geval dat een bedrijf neerwaartse aanpassingen doet aan haar dividend per aandeel dan zien we vaak heftige reacties op de aandelen- en optiebeurzen. Dit is natuurlijk simpel te verklaren want zittende aandeelhouders ontvangen minder (lees: het aandeel heeft zo minder toekomstige waarde). Aanpassingen in de hoogtes van de dividenden zorgen dus direct voor reacties op de aandelen- en optiebeurzen (in het geval er opties voor het aandeel bestaan).

    Dividendbelasting

    Over het uitgekeerde dividend wordt in bijna alle landen dividendbelasting ingehouden. Deze dividendbelasting is echter vaak voor een gedeelte terug te vorderen. Een bedrijf dat hier in gespecialiseerd is, is het in Woerden gevestigde Mylette. Een van de redenen om dividenden apart te belasten is het voorkomen van belastingontwijking: in een stelsel waar geen dividendbelasting is het namelijk mogelijk om inkomstenstromen via dividenden te laten verlopen en zo de inkomstenbelasting te omzeilen. Echter is het doorgaans alleen rendabel bij hele grote posities in een aandeel om de ingehouden dividendbelasting terug te kunnen vorderen.

    De kosten van alle administratieve handelingen doorgaans veel hoger zijn dan het terug te ontvangen bedrag. Het breakevenpunt om ingehouden dividendbelasting terug te vorderen ligt op circa 250 euro. Dit wil zeggen dat indien u per aandeel een totaal van minder dan 250 euro aan ingehouden dividendbelasting heeft dat dan de kosten om het terug te vorderen daar boven liggen. Wij raden dus aan om niet te veel te focussen op de hoogte van uw ingehouden dividendbelastingen.