Bitcoin kort samengevat

De laatste jaren waren er eigenlijk weinig financiële doorbraken. Maar met afstand de grootsten waren de indexfondsen en de cryptovaluta. Met de zogenaamde cryptovaluta bedoelen we valuta die niet via de ‘normale’ banken verhandeld wordt maar louter digitaal. De bitcoin is al jaren by far de populairste cryptomunt.

Historische koers bitcoin

Koers bitcoin

Niet centraal maar de-centraal

Maar let op: de Bitcoin met de hoofdletter staat voor het centrale betaalsysteem ("betalen met bitcoin"). bitcoin met een kleine letter geschreven staat weer voor de munt in de vorm van een digitale munt. Het grootste essentiële onderscheid van de cyrptovaluta ten opzichte van de normale traditionele valuta is de decentraalheid. Er is dus geen centraal systeem dat toezicht houdt in wat voor vorm dan ook. Hiermee is de gehele betaalwereld van de cryptovaluta totaal anders dan de klassieke betaalwereld die juist centraal geleid en gecoördineerd worden. De bitcoin koers vindt u trouwens ook op deze sites.

Centrale banken bestaan niet in de cryptowereld en zodoende is er dus ook geen sprake van rentevergoedingen of wat dan ook voor (periodieke) vergoedingen. Bij de cryptovaluta is er dus ook geen sprake van wat voor toezicht dan ook. Mede door het gebrek aan toezicht en beleid is de cryptowereld een erg volatiele wereld.

Oprichting bitcoin

Transacties tussen gebruikers gaan dus 1 op 1 met elkaar zonder tussenkomst van een derde partij. Dit wordt ook wel peer-to-peer handel genoemd. Alle transacties worden verwerkt via de zogenaamde netwerk nodes. De verwerking van de transacties gebeurd via cryptografie:

1. de transacties worden eerst verwerkt
2. en daarna opgeslagen in de blockchain

Om de tien minuten worden de "blokken" met transacties aan de blockchain toegevoegd. Bitcoin kopen kan ondertussen al bij vele platformen.

Blockchain in het kort

Blockchain staat voor het centrale register dat alle bitcoinbetalingen bijhoudt. De eerste blockchain werd eind vorige eeuw, in 1998, door Wei Dai al beschreven. In 2009 werd het door Satoshi Nakamoto als openbaargestelde software opengesteld. Nakamoto wordt dus gezien als de oprichter van de blockchaintechniek. Eén van de belangrijkste motivaties om de blockchainprocessen te lanceren was het oplossen van het double-spending probleem. Door deze oprichting konden de eerste elektronische transacties dus al zonder de toekomst van een centrale partij verwerkt worden.

Het double spending probleem staat voor het feit dat er altijd twee transacties nodig zijn om sec één losse transactie te doen. Van de betalende partij naar de centrale partij (de bank) en dan naar de ontvangende partij. De blockchain is dus een soort super sluitend administratiesysteem dat tot dusver als het meest betrouwbare datasysteem ter wereld geldt.

Steeds meer munten na de bitcoin

De bitcoinmunt is al heel lang niet meer de enige speler in het cryptospectrum. Na de start van de bitcoin kwamen er al snel opvolgers van de bitcoin. Eén van de bekendere is bijvoorbeeld de zogenaamde litecoin (LTC) en ethereum. Eigenlijk zijn alle cryptovaluta, behalve de bitcoin, zogenaamde altcoins. Iedere cryptomunt die sinds de bitcoin gelanceerd is wordt een altcoin genoemd. Altcoin is dus een containerbegrip voor alle munten behalve de bitcoin. Het woord altcoin is afgeleid van de term 'bitcoin alternative’ Vrij vertaald is dit 'alternatief voor bitcoin'.

Eigenschappen litecoin:

  • vlugger dan bitcoin
  • meer volume dan bitcoin
  • verwerkingstijd 2,5 minuut
  • heel volatiel