Hoe werkt de litecoin

De hele bekende munt bitcoin is al lange tijd niet meer de enige digitale munt. Na de start van de bitcoin kwamen er al snel veel andere cryptovaluta. De litecoin (LTC) wordt vaak als één van de opvolgers van de bitcoin genoemd. Alle cryptovaluta echter niet de bitcoin, worden altcoins genoemd. Iedere cryptomunt die na de bitcoin gelanceerd is wordt een altcoin genoemd. Altcoin is dus een verzamelnaam voor alle cryptovaluta behalve de bitcoin. Het woord altcoin is vrij logisch afgeleid van de term 'bitcoin alternative. Vrij vertaald is dit 'alternatief voor bitcoin'.

In dit artikel behandelen we de belangrijkste eigenschappen van de digitale munt litecoin. De koersen van de bitcoin en andere cryptovaluta treft hier.

Litecoin staat voor

  • sneller dan bitcoin
  • hoger maximaal volume dan bitcoin
  • procestijd 2,5 minuut
  • gigantisch volatiel

    Koers litecoin

    Litecoin koers 2021

    De belangrijkste litecoin details

    De bitcoin en de litecoin lijken uiteraard erg op elkaar. De markt van de litecoin is echter circa 2 procent van de totale bitcoinmarkt. Net zoals de bitcoin is ook de litecoin gebouwd op een peer-to-peer netwerk op openbare software. Door deze toegankelijkheid kunnen ontwikkelaars en bedrijven dus direct zelf met de code aan de slag. Deze publiekelijk beschikbare software staat weer onder de zogenaamde MIT/X11 vergunningen. Net zoals bij de bitcoin gaan alle betalingen direct tussen de gebruikers en is er dus geen centrale partij bij aanwezig. De litecoin en de bitcoin hebben dus erg veel overeenkomsten. Echter de kosten van de litecoin zijn beduidend lager dan voor de bitcoin.

    Alltime high snel bereikt

    De verhandeling van litecoins lanceerde in 2017. De eerste koers van de cryptomunt was 38 dollar. De eerste handelsmaanden waren extreem succesvol voor de munt. De euforie rondom de litecoin duurde echter amper zes maanden: tot het record van 360 dollar op 18 december 2017. Dat hoge pieken hoge dalen kennen werd echter al snel duidelijk. Begin januari koerste de litecoin zelfs onder haar introductiekoers en kwam rond de de 20 dollar te liggen. De enorme koersuitslagen bleven echter aanhouden. Tussen begin 2019 en de zomer van 2020 zwiepte de munt tussen de 20 en de 100 dollar. Hoewel de litecoin dus relatief minder kost dan de bitcoin lijkt de bewegelijkheid zeker vergelijkbaar. We zagen de laatste tijd de bitcoin tussen de 5.000 en de 10.000 dollar op en neergaan. Dergelijke relatieve uitslagen zien we ook bij de litecoin terug. Cryptokenners noemen doorgaans de prijs vorming van de litecoin minder een blackbox dan die van de bitcoin.

    Litecoins worden inmiddels op vele platformen verhandeld. Bekende handelsplatformen zijn onder andere OKEx, Coinbase, GDAX en Bitfinex. Net als de bitcoin kan de litecoin ook 'gemined' worden.

    Groei van de cryptomarkt

    Gezien de diverse voordelen van de cryptovaluta (snel, goedkoop, anoniem etc) is de marktkapitalisatie van de cryptomarkt gigantisch gegroeid. Op de website coinmarketcap.com zien we dat per begin augustus 2017 de totale marktkapitalisatie van de litecoin op circa 3,83 miljard dollar ligt. Ter vergelijking: de totale marktkapitalisatie van de bitcoin ligt op 213 miljard dollar. Let wel, dit is nog steeds lager dan de marktkapitalisaties van de grote techbedrijven zoals Amazon, Apple en Alphabet die zelfs boven de 1 biljoen dollar noteren. Andere hele grote cryptovaluta zijn de ethereum, de XRP, tether en de bitcoin cash. We constateren echter dat meeste cryptovaluta maar een fractie van de marktkapitalisatie hebben van de grootste munten. We kunnen dus concluderen dat de cryptomarkt vrij scheef verdeeld is: heel veel geld zit in een klein groepje munten. Per augustus 2020 zouden er zelfs al meer dan 5.000 verschillende cryptovaluta zijn.

    Litecoins in de praktijk

    Het gebruik van de litecoin is echter nog niet in alle landen legaal. De kosten per transactie liggen ruim onder die van een creditcard of van een banktransactie. Het aantal beschikbare litecoins is gemaximaliseerd op 84 miljoen stuks. Per midden 2020 zijn er circa 65 miljoen litecoins al in omloop. De vastgestelde hoeveelheid van 84 miljoen stuks is afkomstig van de grens van de bitcoin op 21 miljoen stuks. En de factor 4 komt weer uit de belofte dat de litecoin 4 maal sneller zou zijn dan de bitcoin. Nog een verschil met de bitcoin is het feit dat de blokken met betalingen iedere 2,5 minuut gaan.

    De pakketten met de bitcointransacties gaan per 10 minuten. Dit is dus die factor 4 verschil met de bitcoin. Er zijn dus zeker een hele rits aan verschillen tussen de bitcoin en de litecoin. De litecoin kan echter wel gezien worden als de opvolger van de bitcoin.

    Explosie cryptovaluta begin 2021

    In het voorjaar van 2021 zagen we een enorme explosie van de meeste cryptovaluta. Als redenen worden hier vaak de enorm lage rentes aangegeven en het enorme wantrouwen in het banksysteem.

    Cryptovaluta koersen

    U ziet hier een selectie van de meest bekende cryptovaluta op dit moment. In de meest rechterkolom ziet u de rendementen over de afgelopen 52 weken. Deze zijn dus bizar hoog met de winst van ruim 1335% voor ethereum als extreme uitschieter.