Kosten beleggen extreem relevant

We weten bijna allemaal dat het beleggen in aandelen eigenlijk met afstand het meest rendabele was over de afgelopen decennia. Gemiddeld lag het rendement op aandelen rond de 6 a 7 procent per jaar naast de eventuele ontvangen dividenden. Wanneer u de dividenden zou herinvesteren zien we een doorsnee totaalrendement (koersrendement + dividendrendement) van bijna 9 procent per jaar. Let wel, dit zijn puur jaar gemiddelden. Er zijn ook periode geweest waar het gemiddelde rendement op aandelen fors lager was of zelfs negatief was.

Fors meer rendement met aandelen

Wanneer we naar de andere activaklasses kijken dan zien we dat de aandelen er met afstand het beste van af komen. Andere activaklasses zijn onder andere staatsobligaties, bedrijfsobligaties, vastgoed, REITS, crowdfunding, valuta en sinds de laatste jaren ook cryptovaluta. De rendementen van al deze activaklasses zijn weliswaar positief maar steken toch echt fors af ten opzichte van aandelen. Zelfs de groep high yield obligaties. Dit zijn de leningen van bedrijven die wat minder stevige financiële posities hebben. Met andere woorden vrij riskante bedrijven maar toch zijn de rendementen van deze high yield leningen over de afgelopen 10 jaar maar amper 2 procent per jaar geweest.

Dit is ook nog inclusief de ontvangen couponbetalingen. Dit is vrij bizar want het vrij hogere risico van het bezitten van dergelijke leningen aan dus financieel risicovollere bedrijven wordt blijkbaar via de obligatiemarkt blijkbaar maar amper gecompenseerd. Dit komt deels ook door de enorme kapitaalsstroom van de centrale banken die en masse leningen van de vooral slechtere bedrijven gingen opkopen om zo de economie te stutten.

Wel enorme risico’s bij aandelen

Terug nu naar de aandelen; want hier is dus het meeste rendement te behalen. De hele forse gemiddelde rendementen van de aandelenmarkten zijn natuurlijk niet zonder risico’s. Zoals we net al aangaven hebben de aandelenmarkten van tijd tot tijd periodes van enorme volatiliteit. Denkt u bijvoorbeeld aan de crashes zoals die van oktober 1987, de crash door het instorten van de Barings Bank in 1995, de Aziëcrisis in 1998, de aanslagen van 11 september 2001, het instorten van Lehman Brothers in 2008, de financiële crisis in 2016 en uiteraard de coronacrash van 2020. Allemaal periodes waar bijna letterlijk het bloed door de straten liep. Stel dat u net voor zo’n dergelijke crash was ingestapt dan was u zwaar gedupeerd geweest en had u wellicht ten tijde van zo’n crash de boel verkocht en dan zat u met een stevig verlies.

Natuurlijk heeft niemand een glazen bol en het hard instorten van de aandelenmarkten hoort er bij tijd en wijle nu eenmaal bij. Het is dan ook absoluut te verwachten dat in de komende jaren de aandelenmarkten wederom hard in zullen storten. Moet u dan aan de zijlijn blijven staan de ‘hard rijdende aandelentrein’ dus maar laten passeren? Nee dat raden wij zeker niet aan. Dit zijn onze argumenten om toch in aandelen te beleggen ondanks de hogere risico’s.

  • Beleg alleen met geld dat u zeker 10 jaar kunt missen
  • Spreid uw beleggingen
  • Stap niet in 1x in
  • Let op de kosten

    Beleggen met geld dat u kunt missen

    Het eerste argument is vrij logisch. Stel dat u nu vol instapt en u wilt volgend jaar al het geld beschikbaar hebben voor bijvoorbeeld de aankoop van een huis. Stel dat de markten kort na uw aankoop zouden kelderen dan zit u met een groot financieel gat. Beleg daarom alleen met geld dat u zeker voor een periode van 10 jaar of meer kunt missen.

    Spreiden extreem relevant

    Spreiden: het spreiden van uw beleggingen (over aandelen, obligaties etc) is essentieel. Hiermee spreid u uw risico’s en bent u niet van 1 groep afhankelijk. Daarnaast is het ook cruciaal om binnen de activaklasses flink te spreiden. Dus niet alles in 1 aandeel beleggen maar spreidt het over een groep van zeker 20 aandelen.

    Verspreid instappen

    Natuurlijk weet niemand het goede instapmoment. Het is daarom altijd te prefereren om geleidelijk in te stappen. Hierdoor zult u af en toe wat hoger instappen en af en toe wat lager. Dit is doorgaans veel verstandiger dan de markt proberen te timen hetgeen niet 1 belegger kan.

    Houd de kosten in de gaten

    Tenslotte natuurlijk de kosten. We gaven al aan om stevig uw beleggingen te spreiden en dit dan ook verspreid door de tijd heen te doen. Dit levert natuurlijk wel extra transactiekosten op. Het is daarom zaak om hier stevig op te letten want iedere euro die u aan kosten bespaart kunt u voor eeuwig niet meer herinvesteren. Het Nederlandse beleggingsplatform BUX Zero biedt beleggers bijvoorbeeld zeer lage kosten zodat u hier al de eerste winst mee kunt behalen