4 minder bekende aandelen die het opvallend goed doen

Het beursdebuut van Robinhood, de Amerikaanse aandelenhandelaar met zijn bekende app, was er een in mineur. Na enkele uren op de beurs verloor het aandeel namelijk ruim 10 procent aan waarde. Het bewijst dat de bekende aandelen lang niet altijd de meest interessante keuzes zijn, terwijl er dan weer een aantal minder bekende aandelen zijn die het net heel goed doen.

HubSpot Inc.

Een eerste voorbeeld hiervan is HubSpot Inc. HubSpot is een Amerikaanse ontwikkelaar en marketeer van marketing-, verkoop- en klantenservicesoftware. Veel consumenten kennen het bedrijf niet, maar hun oplossingen voor onder meer zoekmachineoptimalisatie, CRM en content management worden door veel bedrijven gebruikt.

HubSpot werd in 2006 opgericht en de omzet groeide van zo'n 255.000 USD tot ruim 1 miljard USD in 2021. Het is een van de aandelen die sinds het begin van de coronacrisis zijn geëxplodeerd: de koerswaarde steeg van ongeveer 105 euro in maart 2020 tot ruim 600 euro eind juli 2021. In de Benelux is Webs de grootste partner van HubSpot.

ShotSpotter

ShotSpotter is een Amerikaans bedrijf dat oplossingen ontwikkelt om onnodig levensverlies te voorkomen en om ordehandhavers te helpen bij hun taken. Het ontwikkelt technologieoplossingen voor precisiewerk door politiediensten. Het paradepaardje is ShotSpotter Respond, een AI-systeem waarbij sensoren op verschillende locaties in een stad worden geplaatst. Op basis van hun metingen kunnen politiediensten razendsnel reageren op geloste schoten en schutters meteen detecteren, zelfs zonder binnenkomende meldingen van bezorgde burgers.

Daarnaast biedt het ook patrouillebeheersoftware aan en mag het zich onder meer de 2019 Deloitte Technology Fast 500 Winner noemen. Hun oplossingen worden al in talloze grote Amerikaanse steden gebruikt. Het is een van de aandelen die het door de coronapandemie even moeilijk hadden, maar het heeft zich intussen volledig kunnen herstellen.

Marel

In het IJslandse Garðabær vinden we het bedrijf Marel terug. Marel produceert machines voor de levensmiddelenindustrie, voornamelijk voor de verwerking van vlees, vis en pluimvee. Het bedrijf is wereldwijd actief en ruim een derde van het personeel werkt in Nederland. Hun eerste product was een weegschaal voor gebruik op vissersschepen. Later ontwikkelde men onder meer vissorteermachines en kippenslachtmachines. Het aandeel Marel is al langer aan de beurs van Reykjavik genoteerd en sinds 2019 is het ook op Euronext Amsterdam te vinden. Het is een echt groeiaandeel dat jaar na jaar de koersdoelen behaalt. Begin 2019 schommelde de koerswaarde nog rond 370 ISK. Eind juli 2021 was dit al 927 ISK.

Badger Meter

De kans dat je nog niet eerder van Badger Meter hebt gehoord, is groot. Toch wordt het bedrijf een mooie toekomst voorspeld. Het is namelijk een fabrikant en marketeer van technologieën voor debietmetingen en controle in het kader van water- en afvalwaterbeheer. Hun oplossingen worden gebruikt door gemeenten, overheden en bedrijven. In het Spaanse Valencia gebruikt men hun technologie bijvoorbeeld om het water van de bron tot aan de kraan te monitoren. Ook bedrijven als Oettinger Brauerei maken gebruik van hun oplossingen, terwijl de technologie eveneens wordt gebruikt voor het leveren van veilig en schoon water aan Britse ziekenhuizen. Het is een aandeel dat sinds de start van de coronapandemie een mooie groei heeft gekend, maar eigenlijk al jaren een bestendige groei vertoont.