Ontwikkelingen in de bitcoinwereld

Wie zoekt naar de meest in het significant financiële innovaties van de afgelopen 2 decennia zal ongetwijfeld de lanceringen van de cryptovaluta vinden. Onder cryptovaluta verstaan we valuta die sec decentraal verwerkt worden. De bitcoin geldt bij uitstek als de populairste cryptomunt. Deze munt is ook als eerste gelanceerd.
cryptovaluta informatie
koers bitcoin
koers bitcoin cash
koers ethereum
koers litecoin
koers ripple
cryptokoersen
Het is natuurlijk de bitcoin, die als eerste cryptomunten gelanceerd werd, die het meest bekend is. Klikt u hier voor de koersen van de cryptovaluta.

Alles over de bitcoin

  • geen transactiekosten
  • snelheid extreem hoog
  • transactiekosten zijn er niet
  • geanonimiseerd gebruik

    Koers bitcoin

    Koers bitcoin

    Decentrale munten ipv centrale munten

    Het centrale digitale betaalsysteem wordt ook wel vaak als Bitcoin met een hoofdletter geduid. De bitcoin met een kleine letter geschreven staat voor de munt als digitale betaaleenheid. Natuurlijk is het de bitcoin die als eerste decentrale munt ooit digitaal verhandeld werd. Dit is dus totaal anders dan de klassieke valuta die centraal gereguleerd worden. Het zijn dus altijd de centrale banken die hier de regels bepalen. Meer over de bitcoin en andere cryptovaluta treft u ook op cryptostart.nl. Op deze site vindt u ook een crypto calculator waarmee u kunt zien wat rendementen van bepaalde investeringen in het verleden waren.

    Rentes zijn er niet en alles wordt dus juist decentraal verwerkt. Regulering, toezicht of iets dergelijks is er dus ontegenzeggelijk niet in de cryptowereld. Vanzelfsprekend zien we dan ook dat de bitcoinwereld een hele volatiele wereld is. Ditzelfde geldt uiteraard ook voor de hele cryptowereld an sich waar de ontwikkelingen bijna met de snelheid van het licht lijken te gaan.

    Bitcoin van lancering

    De transacties geschieden dus direct tussen de gebruikers onderling. Dit worden ook wel ‘peer to peer’ transacties genoemd. Deze transacties worden weer gemonitord via zogenaamde netwerk nodes. De transacties worden eerst verwerkt via cryptografie en daarna opgeslagen in de blockchain. Blockchain krijgt iedere 10 minuten weer de laatste blokken met de recentste transacties. Blockchain staat voor het centrale register dat alle bitcoinbetalingen bijhoudt. De eerste blockchain werd eind vorige eeuw, in 1998, door Wei Dai al beschreven. In 2009 werd het door Satoshi Nakamoto als openbaar gestelde software opengesteld. Daarom wordt hij dan ook gezien als de absolute oprichter van de bitcointechniek. Eén van de grootste drijfveren om blockchain van de grond te tillen was om een oplossing te bieden voor het zogenaamde "double spending" probleem. Door de blockchaintechnologie is er dus geen centrale partij meer nodig. Met double spending bedoelen we dat er altijd dubbel werk gedaan wordt: het proces van de betalende partij naar de centrale partij en vervolgens naar de ontvangende partij. Bij de blockchain is er dus ontegenzeggelijk geen centrale partij aanwezig. Dit is het grootste onderscheid met traditioneel betalingsverkeer. Alle transacties gaan dus zegmaar over 1 snelle route in plaats meerdere trage routes.

    Satoshi Nakamoto is een pseudoniem

    De naam Satoshi Nakamoto is geen echte naam van een persoon maar het staat voor een onbekende persoon of groep. De verhulling van de echte oprichter(s) onderstreept de mystiek van de cryptowereld. Satoshi was tot eind december 2010 actief betrokken bij de bitcoin (tot eind 2010 was hij betrokken bij de bitcoin). De eerste transactie van de bitcoin geschiedde op 3 januari 2009. "The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks" was het eerst blok op de blockchain. Op 12 januari 2009 geschiedde de eerste bitcointransactie door Satoshi Nakamoto. Vanaf de lancering in 2009 tot en met aanvang 2016 werden er ruim 100 miljoen bitcoinbetalingen gedaan. De groei werd langzaam sterker en kwam per begin 2020 uit tot circa 300 miljoen.

    Bijdrukken van valuta verleden tijd

    Het zomaar massaal bijdrukken van geld door de centrale banken zette veel wrevel in de maatschappij. Om dit voortaan te voorkomen werd er gestart met het nadenken van een systeem waarbij dat niet meer kan: het bitcoinsysteem. In de klassieke bankwereld bepaalt de centrale bank dus de rentes en de geldhoeveelheden. Het zomaar bijdrukken van geld is niet zonder gevolgen: op termijn stuwt het de inflatie. Kijkt u bijvoorbeeld naar een land als Zimbabwe dat jarenlang de geldpers hard aanzette, dat land is nu een extreem arm land. Alle automatische prijsstijgingen zorgen natuurlijk voor maatschappelijke wrevel. Het bijdrukken van geld werd pas echt mainstream in de wereld toen in 1973 door het akkoord van Bretton Woods de Amerikaanse dollar niet meer aan de goudprijs werd gekoppeld. Tot en met 1973 was de dollarkoers gekoppeld aan de prijs van goud. Door de jaren hebben centrale banken eigenlijk altijd wel geld bijgedrukt. Dit bijdrukken wordt natuurlijk ook gedaan ter vervanging van geld dat beschadigd raakt. In 2008 ging de geldpers heel hard draaien om als blusmiddel te dienen voor de branden op de financiële markten. Geheel verwacht was er natuurlijk in de maatschappij heel veel weerstand tegen het zomaar bijdrukken van geld. Het wrange is natuurlijk dat de centrale banken zelf verantwoordelijk waren voor het toezicht op de financiële markten en daardoor ook nog eens de inflatie aanwakkerden. Burgers hadden hier part noch deel aan maar zaten wel met alle problemen van de financiële crisis. Dit was dus een hele goede voedingsbodem om te gaan nadenken over een veel robuuster financieel systeem.

    Ouderwets banksysteem niet perfect

    Geheel in lijn der verwachting ontstond er dus rumoer in de maatschappij omdat er en een financiële crisis was en er inflatie ontstond terwijl de centrale banken dit hadden kunnen voorkomen. Dit was voor veel mensen onacceptabel en zo groeide de drang steeds meer om een munt te hebben die niet zomaar bij gedrukt kan worden. Dit werd dus de bitcoin. Bij de bitcoin (en ook alle andere cryptovaluta) is er dus geen centraal toezichthoudend orgaan aanwezig. Vanaf begin af aan was de hele cryptowereld eigenlijk een puur hackerswereld. Na verloop van tijd werd de bitcoin meer en meer als betaalmiddel geaccepteerd. Anonimiteit, geen transactiekosten en een hele hoge snelheid maken de bitcoin natuurlijk heel aantrekkelijk. Het actuele betaalverkeer heeft nog steeds een hoop manco's. Transacties kosten nog steeds relatief veel tijd, vooral buitenlandse transacties en er hangen ook nog eens extra kosten aan vast. Dit dus in schril contrast met de bitcoin. Zo is er in de weekenden en feestdagen geen betalingsverkeer. Hierdoor hebben vooral internationale transacties altijd nog een hoop oponthoud.

    Veel volatiliteit cryptovaluta

    De bitcoin kabbelde tot 2017 gestaag omhoog maar ging mede door de aandacht van de media in 2017 extreem hard omhoog. 2017 was een bizar jaar voor de bitcoin: deze cryptomunt bleef maar stijgen en stijgen. De bitcoinrally stopte eind 2017 echter heel abrupt. Kort hiervoor had de munt haar record van circa 20.000 dollar bereikt. De piek van 2017 was uiteraard de meest extreme waardering van de cryptomunt. Sinds die piek kelderde de digitale munt enorm tot niveaus tussen de 5.000 en de 10.000 dollar. Nog steeds is de bitcoin een hele bewegelijke cryptomunt. In 2019 werd de munt rond de niveaus van 2018 verhandeld.

    Bitcoin koersexplosie en koersimplosie


    Veel beleggers hoopten vast dat de bitcoin een veilige vluchthaven zou zijn. Echter ging door de coronacrisis de munt ook net zo hard mee omlaag als vele andere beleggingen (zoals aandelen en vastgoed). De prijs van de bitcoin ging finaal onderuit en kwam weer rond de 5.000 dollar uit.

    Bitcoin onnavolgbaar in 2021

    Tot april dit jaar kon de euforie over de bitcoin niet op en koerste de cryptomunt tot rond de 60.000 euro. Toen kwamen er echter wat tweets van Elon Musk voorbij. De topman van Tesla stelde dat bitcoin niet persé de meest dominante cryptomunt zou moeten zijn. Hij zou eerder de voorkeur aan dogecoin geven. Daarnaast werd bekend dat zijn autobedrijf ook geen bitcoin zou accepteren. Al met al zorgden al deze verhalen/geruchten voor een enorme klap voor de bitcoin.

    Koers bitcoin fors onderuit begin mei 2021

    Koers bitcoin

    De koers van de bitcoin kreeg harde klappen na de tweets van Tesla topman Musk

    De bitcoinbeleggegrs reageerden als door een adder gebeten: de koers halveerde in notime tot rond de 30.000 euro. Van circa mei tot begin augustus kabbelde de munt rond dat niveau. Sinds midden augustus 2021 kwam er weer veel optimisme in de bitcoin en werd rond september rond de 50.000 euro verhandeld. Het pessimisme over de munt lijkt dus per het najaar van 2021 weer stevig uit de koers te zijn. Momenteel is de bitcoin nog steeds met afstand de meest dominante cryptomunt. We zien nog steeds dat wanneer de bitcoin een bepaalde stevige beweging heeft dat dan het gros van de andere cryptovaluta dit volgen. Andere populaire cryptomunten dit jaar zijn ethereum, dogecoin en Vchain.

    De meest populaire cryptomunten hebben vaak allemaal een eigen thema en focus. De diverse thema's, zoals Vchain dat zich op de logistiek richt, lijken weer specifieke investeerders aan te trekken. Als er ook maar wat specifiek nieuws over één van deze cryptovaluta is dan zien we munten vaak heel fel reageren. Nog steeds komen er dagelijks cryptomunten bij maar we zien wel dat het gros van de populariteit nog steeds bij grootste munten ligt: de bitcoin, bitcoin lite, ethereum, dogecoin, vChain en cardano.