Beleggen steeds populairder

Intussen heeft het coronavirus onze maatschappij al bijna twee jaar in zijn macht. Na eerdere lockdowns zag het er nog naar uit dat we, eenmaal gevaccineerd, het virus grotendeels overwonnen zouden hebben. Dit blijkt echter nog niet het geval. We zitten intussen in de zesde golf en er zijn net weer diverse coronamaatregelen ingesteld. Wederom zijn er beperkte mogelijkheden om geld uit te geven aan etentjes, uitgaan, vakanties en andere vrijetijdsbestedingen. Het totale spaarsaldo in ons land loopt dan ook al geruime tijd op. De lage spaarrentes zorgen er alleen voor dat dit geld sparen niet interessant is. Steeds meer mensen hebben daarom interesse in beleggen.

Beleggen in crypto’s of aandelen?

Uit onderzoek van het Nibud een aantal maanden geleden bleek dat een kwart van de mensen belegt. Tien procent van de ondervraagden gaf bovendien aan binnenkort te willen starten met beleggen. Hoewel beleggen in crypto’s de afgelopen jaren in opkomst was, belegt het overgrote deel in aandelen. Wil jij ook graag een mooi rendement halen op je spaargeld, en profiteren van de florerende beurskoersen? Hieronder lees je meer over hoe je begint met beleggen in aandelen.

Hoeveel, hoelang, en voor wat?

Zomaar wat aandelen kopen? Dat levert waarschijnlijk niet het meeste rendement op. Wil je de kans op winst vergroten, dan is het nodig je goed voor te bereiden. Maak daarom voor jezelf een beleggingsplan. Hoelang wil je gaan beleggen? Hoeveel wil je in gaan leggen, en is dat eenmalig of periodiek een bepaald bedrag? Daarnaast is het ook goed om vast te stellen welk doel je hebt. Zo kun je daar gerichter naartoe werken.

Een beleggingsportefeuille die past bij jouw wensen en eisen

Vervolgens ga je voor jezelf na hoeveel tijd je wil investeren, en hoeveel risico je wil lopen. Deze onderwerpen bepalen namelijk welke beleggingsportefeuille het best bij je past. Hierboven werd al de term ‘beleggen in aandelen’ genoemd, maar eigenlijk dekt dit de lading niet helemaal. Je kunt namelijk beleggen in uiteenlopende zaken van aandelen en obligaties, tot vastgoed of grondstoffen.

Ga je actief beleggen, dan kies je zelf waarin je wil investeren. Je hierin verdiepen kost je tijd, en de kosten en het risico zijn groter, maar de mogelijke winst ook. Wil je minder tijd besteden aan beleggen en minder risico lopen? Dan past passief beleggen beter bij je. Hierbij handel je in bijvoorbeeld een ETF of indexfonds dat de markt volgt.

Starten met het echte werk

Heb je je goed voorbereid? Dan kun je aan de slag met het echte werk. Bij beleggen komen tegenwoordig geen fysieke tussenpersonen meer kijken. Iedereen die dat wil kan gemakkelijk en snel online beleggen.

Hoewel er net weer nieuwe coronamaatregelen zijn ingevoerd, draaien wereldwijd de economieën als een tierelier gezien de beurzen. Nu starten met beleggen kan een mooi rendement opleveren, maar onthoud dat beleggen wel een bepaald risico kent.