Alcoa leidt vreselijk kwartaalseizoen in

Dinsdag maakte het Amerikaanse aluminiumbedrijf Alcoa bekend in het eerste kwartaal van 2009 een verlies geleden te hebben, wat voor het tweede kwartaal op rij was. Het verlies was volgens het concern vooral te wijten aan een scherpe daling van de prijs van aluminium en een zwakke economie. Analisten verwachten dat het een verselijk kwartaalseizoen zal worden en blijven voorlopig behoudend over het aandeel.

Weer verlies
Alcoa , s’werelds grootste aluminiumproducent, moest voor het tweede kwartaal op rij een verlies rapporteren. In het eerste kwartaal leed het concern een nettoverlies van 497 miljoen dollar, ofwel een verlies per aandeel van 61 dollarcent. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder wist Alcoa nog een nettowinst te realiseren van 303 miljoen dollar. De omzet daalde van 6,5 miljard dollar in de eerste 3 maanden van 2008 naar 4,1 miljard dollar in de eerste 3 maanden van 2009. Dit was in lijn met de verwachting van analisten.

In het vierde kwartaal van 2008 moest Alcoa ook al een verlies melden. Toen bedroeg het nettoverlies 1,2 miljard dollar, ofwel een verlies van 1,49 dollar per aandeel.

De staalprijs daalde met 26%, waardoor het operationele verlies opliep tot 480 miljoen dollar, oftewel 59 dollarcent per aandeel. Door middel van een forse reorganisatie waarbij 15.000 banen worden geschrapt, wat neerkomt op 13% van het totale banenbestand, hoopt het concern de kosten te drukken. Daarnaast heeft het de productie vanwege de afgenomen vraag naar beneden bijgesteld.Vreselijk kwartaalseizoen
Volgens een Amerikaanse analist gaan we een vreselijk kwartaalseizoen tegemoet, wat onderbouwt wordt door de resultaten die Alcoa heeft gepresenteerd.

Voor het tweede kwartaal van 2009 gaan de analisten ervan uit dat Alcoa een EBITDA zal realiseren van 134 miljoen dollar en een operationeel verlies van 401 miljoen dollar. Het nettoverlies wordt door de analisten geraamd op 273 miljoen dollar.

Op dit moment staan er voor het aandeel 9 koop-, 13 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus voor het aandeel licht positief is maar wel overwegend neutraal.

Business Update: Stocks fall 2%