Nokia koerst bij top dividendaandelen in Finland

Beleggers in het aandeel Nokia kunnen rekenen op een vrij behoorlijke dividenduitkering. Kijkende naar de gemiddelde analistenmening heeft het aandeel Nokia nu één van de hoogste dividendrendementen van de Finse beurs. Per aandeel verwachten de meeste analisten een dividendvergoeding van 14 cent. Nokia 's dividendrendement komt hiermee op 4.4 procent te liggen. Het doorsnee dividend van de mobiele telefonie aanbieders ligt op een relatief aantrekkelijke 2.11 procent.

Historische dividendrendementen Nokia

beurskoers

De betaalde dividenden over de afgelopen jaren zijn met circa 2.66 per jaar flink te noemen.

Dividenden aanzienlijke stimulans voor beleggers

Door de koersverliezen van de afgelopen jaren zijn de dividendbetalingen echter maar een beperkte compensatie voor de beleggers.

De belegger die sinds 2008 zijn aandelen heeft aangehouden heeft nu een verlies van 87 procent. De beleggers die ieder jaar vanaf 2008 hun dividenden herbelegd zouden hebben hebben nu een royaal extra rendement van 57 procent. De invloed van de ontvangen dividenden op het totale rendement is dus voor de buy & hold belegger zeer zwaarwegend.

Dividenden klein doekje voor het bloeden

beurskoersDe grafiek laat de diverse rendementen vanaf 2008 zien. De groene lijn is het totale rendement van de herbelegde dividenden, de blauwe lijn is het koersrendement en het rode vlak is het totaalrendement: koersrendement plus dividendrendement.

Dividendbelasting Nokia terugvragen

De getoonde dividendrendementen zijn echter de bruto rendementen. Van de aandelen uit uw land kunt u uiteraard de ingehouden dividendbelastingen terugvragen maar dit is echter veel lastiger met aandelen uit het buitenland. Door de koersverliezen van de afgelopen jaren zijn de dividendbetalingen echter maar een beperkte compensatie voor de beleggers.

Om ingehouden dividendbelasting op uw buitenlandse aandelen terug te vragen moet u vaak een heel uitgebreid en kostbaar traject door. Het is vaak de moeite waard niet om ingehouden dividendbelasting terug te vragen want voorheen wogen de kosten hiervan amper op tegen de baten ervan. Ieder land heeft zijn eigen fiscale regime. In de regel kunnen we zeggen dat de ingehouden percentage dividendbelasting tussen de 20 en de 40 procent bedraagt. Via onze dienst kunt u echter op een variabele kostenbasis een groot deel van de ingehouden dividendbelasting terugvragen. Doorgaans kunt u via onze dienst de impact van de ingehouden dividendbelasting tot circa 15 procent verlagen.

Morgen komt het Finse Nokia met haar resultaten over het afgelopen kwartaal naar buiten. Over het huidige boekjaar komt de omzet van het bedrijf uit Espoo volgens de analisten uit op 21.81 miljard euro. Dit is licht minder dan de totale omzet over 2023 toen het bedrijf 22.26 miljard euro verdiende.

Historische omzetten en resultaten Nokia in beeld plus taxaties 2023

koersgrafieken

Nokia Hoofddorp ©

Nokia
Nokia


Wat betreft het resultaat rekenen de analisten op een nettowinst van 1.84 miljard euro. Voor dit jaar ligt de consensus van het resultaat per aandeel op een winst van 34 cent. De koerswinstverhouding komt zodoende uit op 9.35.

De marktkapitalisatie bedraagt op basis van het aantal uitstaande aandelen keer de beurskoers circa 17.74 miljard euro.

Koershistorie Nokia 2007-2023

koersgrafieken nokia

Het aandeel koerstte dinsdag op een slotstand van 3.18 euro.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.