Koersdoelverhogingen voor Reckitt Benckiser

Deze week maakte Reckitt Benckiser tezamen met zijn resultaten over het afgelopen kwartaal bekend dat het zijn farmaceutische divisie naar de beurs gaat brengen. Analisten zijn verwelkomen deze strategische keuze en hebben mede daarom hun winstverwachtingen voor het aandeel opwaarts bijgesteld, terwijl de consensus licht positief is.

Reckitt Benckiser maakte begin deze week bekend dat zijn medicijndivisie een eigen beursnotering gaat krijgen in het Verenigd Koninkrijk. RB Pharmaceuticals heeft als belangrijkste product Suboxone, een middel dat wordt gebruikt bij de handeling van drugsverslaafden.

Voor de markt komt de afsplitsing van de divisie niet als een verrassing, aangezien Reckitt Benckiser oktober vorig jaar al bekendmaakte de strategische opties te onderzoeken. Volgens het levensmiddelenconcern heeft de divisie veel potentie als zelfstandig bedrijf.

Vooralsnog wordt deze potentie echter niet getoond. Waar Reckitt Benckiser exclusief de farmaceutische divisie de omzet bij een constante wisselkoers met 4% zag toenemen in het afgelopen kwartaal, was er bij RB Pharmaceuticals juist sprake van een omzetdaling van 5%.

Positieve berichten

De Britse zakenbank Barclays heeft zijn koersdoel voor Reckitt Benckiser verhoogd van 4800 pence naar 5000 pence. Na een solide eerste halfjaar wijzen de analisten erop dat de vooruitzichten van het levensmiddelenconcern voor het gehele jaar intact zijn gebleven. Het nieuwe koersdoel van Barclays houdt daarbij al rekening met de geplande beursgang van de farmaceutische divisie en eventuele verdere wijzigingen. Het advies luidt ‘equal weight.

Commerzbank heeft ondertussen zijn koersdoel voor Reckitt Benckiser verhoogd met 400 pence tot 5100 pence. De halfjaarresultaten waren grotendeels in lijn met de verwachtingen. De aangekondigde afsplitsing van de farmaceutische divisie helpt daarbij volgens de analisten Reckitt Benckiser om zich te concentreren op zijn hoofdactiviteiten. Al met al zien de analisten geen reden om hun ‘hold-advies’ te wijzigen.

Consensus

De consensus voor het aandeel is licht positief. Er staan in totaal 6 koop-, 11 houd- en 3 verkoopadviezen uit. Kijkende naar het sentiment is deze eveneens licht positief.

Wel vinden analisten gemiddeld dat de koers van het aandeel te ver is opgelopen en analisten voor de komende 12 maanden rekenen op een daling. Met een gemiddeld koersdoel van 5029,41 pence bedraagt het verwacht rendement -3,6%.