Analisten vragen geduld voor Vossloh

Het Duitse spoorwegtechniekbedrijf Vossloh is al geruime tijd bezig met een herstructurering van de activiteiten. Dit heeft ertoe geleid dat er over de eerste negen maanden van dit jaar een fors verlies werd geleden. Op middellange termijn zou dit echter een herstel moeten inleiden en mede daarom hebben analisten hun verwachtingen voor het aandeel bijgesteld.

Vossloh zag over het derde kwartaal de omzet op jaarbasis dalen met 1,1% tot 341,7 miljoen euro, terwijl het bedrijfsresultaat negatief uitkwam op 5 miljoen euro. Dit was een jaar eerder nog positief op 22,5 miljoen euro. Zodoende stond er onderaan de streep een nettoverlies van 16,3 miljoen euro, tegenover een winst van 11,6 miljoen euro een jaar eerder.

Op 27 september stond de orderportefeuille op 1,73 miljard euro, wat slechts licht gewijzigd is ten opzichte van dezelfde datum een jaar eerder. Mede daarom verwacht het Duitse spoorwegtechniekbedrijf dat het bedrijfsresultaat over heel 2014 nog altijd tussen de 150-180 miljoen euro uit komt.

Verwijderd van verkooplijst

De analisten van Nord Landesbank (NordLB) hebben het advies voor Vossloh verhoogd van ‘verkaufen’ naar ‘halten’, maar het koersdoel is verlaagd met 5 euro tot 50 euro. De herstructurering heeft het spoorwegtechniekbedrijf in de eerste negen maanden in de verliezen gedrukt, zo schrijft analist Heino Hamman.

De nieuwe strategie van Vossloh zal uitwijzen of er in de nabije toekomst weer gerekend mag worden op winst. De geoptimaliseerde productiestructuur zal waarschijnlijk op middellange termijn een effect hebben. Tot slot ziet Hamann de hoge ordeportefeuille en de lage stand van de koers van het aandeel als ondersteuning voor zijn taxatieverhoging.

Koersdoelverlaging

Kepler Cheuvreux heeft zijn koersdoel voor Vossloh verlaagd van 63,50 euro naar 49,50 euro, waarbij het advies is blijven staan op ‘hold’. De positieve trend bij het bedrijf zal volgens de analisten nog enige tijd op zich laten wachten. Mede daarom hebben de analisten hun ramingen voor 2015 en 2016 verlaagd, maar zien zij op middellange termijn aanzienlijk meer potentieel.

Consensus Vossloh

De koers van Vossloh is na de presentatie van de kwartaalcijfers met 6,5% gedaald tot 46,24 euro. Analisten hebben daarbij hun koersdoel eveneens verlaagd, waardoor het verwacht rendement redelijk gelijk is gebleven. Met een gemiddeld koersdoel van 59,82 euro zien analisten echter nog altijd een opwaarts potentieel voor het aandeel van 29,4%.

De consensus voor Vossloh is licht positief. In totaal staan er 8 koop-, 7 houd- en 2 verkoopadviezen uit. Daarbij is het sentiment rond het aandeel kijkende naar de taxatiebijstellingen licht positief.