Schikking Alstom trekt niet de aandacht

Het Franse industrieconglomeraat Alstom heeft eind december in de Verenigde Staten een schikking getroffen wegens omkoping. Analisten zijn echter meer verontrust over de dramatische daling van de roebel over de afgelopen periode en hebben op basis daarvan hun koersdoel voor het aandeel neerwaarts bijgesteld.

Maandag 22 december werd bekend dat Alstom een recordbedrag van 772 miljoen dollar moet betalen aan Amerikaanse autoriteiten wegens omkoping. Hiermee wordt verdere vervolging in verband met een corruptiezaak afgekocht.

Het is niet het eerste omkopingsschandaal van Alstom . Een decennium geleden wisten managers van het bedrijf via steekpenningen ter waarde van 49 miljoen dollar voor miljarden aan deals in Saoedi-Arabië binnen te slepen.

Boete beurswaakhond

Alstom heeft nu bekend steekpenningen te hebben betaald en kreeg naast de schikking ook nog een boete van beurswaakhond SEC van 350 miljoen dollar. Deze hoeft het echter niet te betalen aangezien het geen beursnotering in de Verenigde Staten heeft. Daarbij werden de betreffende onderdelen van Alstom eerder dit jaar door General Electric overgenomen, die tegelijkertijd alle verplichtingen omtrent de omkopingszaak op zich nam. De Amerikaanse autoriteiten zouden echter graag zien dat Alstom deze boete alsnog voldoet.

Koersdoelverlagingen

De Franse investeringsbank Exane BNP Paribas heeft zijn koersdoel voor Alstom verlaagd met 1 euro tot 33 euro. Het nieuwe koersdoel reflecteert volgens analist Olivier Esnou de drastische daling van de Russische roebel. Het advies voor het aandeel is door de analist gehandhaafd op ‘neutral’.

Ook Goldman Sachs heeft zijn koersdoel voor Alstom verlaagd, van 31,10 euro naar 30,60 euro, terwijl het advies is blijven staan op ‘neutral’.

Consensus Alstom

Door de koersdoelverlagingen bedraagt het gemiddeld koersdoel voor Alstom nu 29,14 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 9,7%.

De consensus voor het aandeel is ondertussen licht positief. Er staan in totaal 9 koop-, 9 houd- en 3 verkoopadviezen voor het aandeel uit.