Overname KPN door Deutsche Telekom voorlopig onwaarschijnlijk

KPN zou mogelijk een prooi zijn van Deutsche Telekom, maar vooralsnog investeert het Duitse telecomconcern in zijn eigen netwerk in plaats van acquisities. Analisten zien ook een aantal obstakels voor een dergelijke overname en achten de kans klein dat deze er ooit zal komen. Ondertussen is de koers van KPN wel opgelopen, terwijl de consensus licht positief is.

Recent meldde persbureau Reuters dat Deutsche Telekom eind vorig jaar zou hebben overwogen om een bod uit te brengen op KPN . Het voornaamste doel hiervan zou zijn om de aanwezigheid in de buurlanden te vergroten, maar onduidelijk is of er gesprekken zijn gevoerd tussen beide telecomconcerns.

Bloomberg meldde ondertussen dat Deutsche Telekom momenteel geen plannen heeft voor een grote acquisitie. Wel zijn er voornemens om zijn belang in het Britse EE te verkopen aan BT Group . Wanneer deze zijn afgerond zou KPN wellicht weer in beeld kunnen komen.

Factoren die overname belemmeren

Deutsche Bank ziet drie mogelijke obstakels voor een overname van KPN door Deutsche Telekom. Allereerst zou KPN vanwege Duitse mededingingsbezwaren zijn belang in Telefonica Deutschland moeten verkopen.

Verder ziet Deutsche Bank synergievoordelen, aangezien KPN en Deutsche Telekom in Nederland samen een marktaandeel van 65% hebben, maar zullen er ook volgens de analisten klanten moeten worden losgelaten.

Tot slot stelt Deutsche Bank dat de stichting Preferente Aandelen B KPN bij een overname zijn goedkeuring moet verlenen. Toen America Movil probeerde KPN over te nemen gebruikten zij een call-optie om dit te voorkomen.

Deutsche Telekom heeft een ‘buy-advies’ voor KPN uitstaan met een koersdoel van 3 euro.

Overname onwaarschijnlijk

SNS Securities acht een overname van KPN door Deutsche Telekom onwaarschijnlijk. Volgens de analisten zou de Duitse telecom-aanbieder dan door de mededingingsautoriteiten worden gedwongen om T-Mobile Nederland te verkopen aan een derde partij. Hierbij denkt SNS Securities aan Liberty Global , dat in Nederland al eigenaar is van UPC en Ziggo.

Het zou een dure oplossing zijn om het matig presterende T-Mobile Nederland met de aankoop van KPN op te lossen, aldus SNS Seucrities. Zij rekenen voor dat KPN ongeveer 17,8 miljard euro zou kosten, wat deels bekostigd zou kunnen worden door de belangen in Telefonica Deutschland, Base en ook T-Mobile Nederland te verkopen. Dan nog zou het echter gaan om een investering van 11 miljard euro, aldus de analisten.

Verder ziet SNS Securities weinig synergie. Alleen voor de aanschaf van content en hardware kan er voordeel behaald worden. SNS Securities blijft wel bij zijn ‘buy-advies’ voor KPN en hanteert daarbij een koersdoel van 3,25 euro.

Licht positieve consensus KPN

Momenteel staan er voor KPN 3 verkoop-, 9 houd- en 11 koopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Recent afgegeven adviezen luiden voornamelijk ‘kopen’, wat aangeeft dat het sentiment rond het aandeel positief is.

De berichten over een mogelijke overname van KPN hebben de koers in ieder geval in korte tijd opgestuwd met 14 eurocent tot €2,62. Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 2,83 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 7,4%.

Opvallend is echter dat koersdoelen vrij breed uit elkaar liggen. Zo hanteert Bank of America Merrill Lynch een koersdoel van 2,70 euro en zien zij daarmee een opwaarts potentieel van 2,6%, terwijl SNS Securities met een koersdoel van 3,25 euro een rendement verwacht van 19,1%. Zeker omdat SNS Seucrities het onwaarschijnlijk acht dat KPN wordt overgenomen, dus de analisten verwachten dat de koers door andere factoren zal stijgen.