Veel large caps bij Amerikaanse glamouraandelen, Celgene op kop

Kijkende naar welke Amerikaanse aandelen er volgens de klassieke waarderingsvariabelen redelijk aan de prijs zijn dan komen we een hele rits tegen. Wanneer we de in de VS verhandelde aandelen filteren op basis van een Shiller PE van minimaal 30, geen dividenduitkeringen en een beurskoers van meer dan 3x de boekwaarde dan zien we dat deze groep ‘glamouraandelen’ over de afgelopen 12 maanden ruim 20 procent aan koerswinst boekte.

Dit is ruim 10 meer dan het Amerikaanse gemiddelde dat op 10 procent ligt. Op kop zien we bijna vanzelfsprekend veel smallcaps maar ook opvallende veel large caps (o.a. Celgene , Biogen en Facebook ). De onderstaande tabel toont de Amerikaanse ‘glamouraandelen’ aflopend gesorteerd op hun 12-maandsrendementen.

Amerikaanse glamouraandelen

Amerikaanseaandelen

De zeer forse rendementen gaan hier dus hand in hand met hogere Shiller PE’s. Verder zien we een enorme groeipremie bij de verhouding tussen de beurskoersen en de boekwaarden per aandeel. Het gemiddelde hiervan bedraagt bijna 9. Dit impliceert dat beleggers zeer veel groei van deze aandelen verwachten. De boekwaarde wordt ook wel de waarde genoemd per aandeel mocht het bedrijf vandaag verkocht moeten worden.

Amerikaanse aandelen met Shiller PE tussen 5 en 10

Amerikaanseaandelen

Lagere Shiller PE’s gepaard met lagere rendementen

De bovenstaande tabel toont de Amerikaanse aandelen met Shiller PE’s tussen de 5 en de 10. Deze uit het spectrum van de Dow Jones , de S&P 500 en de NASDAQ 100. Van deze relatief grote groep is er maar een beperkt aantal dat dus een Shiller PE van tussen de 5 en de 10 heeft. Deze relatief lagere ratio’s vertalen zich goed in de lagere rendementen van deze groep.

Over de afgelopen 12 maanden verloren deze aandelen gemiddeld 15 procent. Wel zien we forse uitslagen zowel omhoog als omlaag. De hardste klappen kregen o.a. Genworth Financial , Avon Products en Abercombie & Fitch.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V..
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.