Ebay onder druk door activistische aandeelhouders

E-commerce plaftorm eBay meldde vrijdag het haar onderdelen tegen het licht gaat houden. Vooral het verkoopmedium Stubhub en andere online platformen worden onderzocht om wellicht in de etalage te zetten. Dit door druk van activistische aandeelhouders zoals Elliot Management en Starboard Value zo meldde The Street vandaag.

Koers eBay veert op

Naast de druk door de activistische aandeelhouders meldde eBay dat het sowieso al van plan was om eventueel onderdelen af te stoten. Verder treden Jesse Cohn van Elliot en Matt Murphy van Marvel Technology toe tot de raad van bestuur. Topman Devin Wenig gaf aan dat het bedrijf de laatste tijd meer met haar aandeelhouders in gesprek was om zo een gezamenlijke visie voor het bedrijf proberen te verenigen. Vrijdag ging het aandeel bij de voorbeurshandel ruim 3,3 procent hoger en opende op 38,4 dollar.

Mede door de laatste koerswinst ligt totale koerswinst van het aandeel sinds Elliot’s aankondigingen (over onder andere underperformance ten opzichte van de concurrentie) rond de 20 procent. eBay stelt dat het alle opties gaat bekijken: “"We are focused on delivering value for our shareholders, customers and employees by driving the best choice, the most relevance and the most powerful selling platform to deliver growth" zo meldde het bedrijf eerder. Het Nederlandse Marktplaats (al sinds 2005 in handen van eBay) zou 1 van de onderdelen kunnen zijn dat verkocht zou kunnen worden zo melde techsite Bright.nl.

Stappenplan Elliot voor meer waarde

eBay voegde er aan toe de opvattingen van Elliot op prijs te stellen en graag met haar verder om tafel wil zitten om de beste keuzes te maken voor de aandeelhouders. Momenteel bezit Elliot circa 4 procent van de aandelen eBay. Dit komt neer op circa 1,5 miljard dollar. Elliot heeft bij eBay een 5-stappenplan op tafel gelegd om zo in stappen de waarde van het bedrijf te verhogen. Per 2020 zou de beurskoers tussen de 55 en 63 dollar moeten noteren.