Morgan Stanley de beste optie binnen de financiële sector?

De financiële sector lijkt zijn koppositie te verliezen. In het begin van het jaar presteerde de sector op de beurs nog beter dan gemiddeld. Vorige week sloegen de resultaten echter om en behaalde de sector in vergelijking met andere markten zeer matige resultaten. Gemiddeld daalden de aandelenkoersen in de sector met vier procent. Citigroup, Bank of America, Morgan Stanley en Goldman Sachs verloren allemaal vier procent sinds begin maart. Toch zou een van deze financiële reuzen wel eens sneller kunnen opkrabbelen dan de andere.

In een artikel van CNBC noemen twee analisten Morgan Stanley als een bank die het vanuit een technisch en fundamenteel opzicht goed doet. Het bedrijf heeft volgens hen de potentie om een goede koop te zijn.

Mark Tepper van Strategic Wealth Partners denkt dat de bullmarkt op zijn einde loopt, maar dat Morgan Stanley een aantal inkomstenbronnen heeft die het ook in economisch mindere tijden goed zullen doen: “Morgan Stanley is een marktleider in advies over fusies en overnames. Met een vertragende economie waarin bedrijven op zoek gaan naar overnames om te blijven groeien, biedt dit goede kansen voor de bank.” Daarnaast wijst Tepper erop dat de instabiliteit van de markten kan leiden tot een toenemende vraag naar bedrijfsmanagement, een divisie binnen Morgan Stanley waar de behaalde marges hoog zijn.

Matige resultaten

Sinds begin dit jaar steeg het aandeel Morgan Stanley met slechts 4%, minder dan de S&P 500 (10%) en ook trager dan het gemiddelde binnen de financiële sector (9%). Tepper benadrukt daarom dat hij ondanks de relatief gunstige uitgangspositie van Morgan Stanley geen significante koerswijzigingen verwacht: “Op dit moment beschouw ik de banken niet echt als interessant, omdat het moeilijk voor hen is om te verdienen met de huidige vlakke rentecurve en dat zal ook niet snel gaan veranderen.”

Frank Cappelleri van Instinet is het met Tepper eens dat Morgan Stanley met de huidige koers de meest aantrekkelijke optie is in de financiële sector, maar ook hij houdt een slag om de arm. Hij wijst erop dat het aandeel sinds vorig jaar in een neerwaartse trend zit, en daarmee de afgelopen 12 maanden zo’n 30 procent heeft verloren.

Doorbraak niet uit te sluiten

Die daling is volgens hem echter niet onoverkomelijk: “Het aandeel is hier al vaker doorheen gegaan. Als je kijkt naar de grafiek van de afgelopen tien jaar is er een verlies van 70% te zien tussen 2009 en 2012, en 50% in 2015 en 2016. De stijgingen daartussenin waren echter groter.” Het aandeel had bovendien in die periodes een relatieve sterkte ten opzichte van de XLF, een toonaangevende indextracker van de financiële sector.

Als deze relatieve sterkte zich handhaaft en de huidige neerwaardse trend kan worden doorbroken, dan sluit Cappellari zelfs een uitbraak niet uit: “Als het aandeel weer opveert zou er een rally kunnen volgen. Volgens mij kan dat zowel relatief als absoluut gunstige resultaten opleveren.”