Amazon.com neerwaarts bijgesteld

Amazon.com .com heeft in het afgelopen jaar een goede margeontwikkeling bewerkstelligd. Diverse analisten gaan ervan uit dat het concern de prognoses zal behalen en dat de operationele marge relatief constant zal zijn. Een aanpassing van de winstverwachtingen is echter voor een aantal analisten reden om het advies en/of koersdoel aan te passen. Amazon.com .com gaat zelf uit van een operatief resultaat in 2008 van tussen de 1,025 – 1,225 Mrd. USD. De koers van het aandeel is in een jaar tijd meer dan verdubbeld van 40 USD naar meer dan 90 USD aan het begin van dit jaar. De afgelopen maand is echter de koers enigszins teruggelopen.

Omzetgroei, kasstroom en consumententevredenheid
De margeontwikkeling zal het komende jaar volgens de analisten voor belang zijn voor investeerders in het concern. De betere omzetontwikkeling en de sterke Cash Flow worden voor de langere termijn gezien als een grotere waarde. Het risicoprofiel wordt zodoende voor de lange termijn intact gehouden aldus analisten. Analisten blijven gemiddeld gezien positief over het aandeel omdat het fundamentele verhaal van de onderneming wederom sterk is. Het management heeft aangekondigd dat voor 2008 de omzetgroei, Cash Flow en consumententevredenheid allen een grotere prioriteit hebben dan de margeverbetering in 2008.

Neerwaartse bijstelling
Diverse analisten hebben hun koersdoel neerwaarts bijgesteld, hieronder volgen enkele highlights:
  • Sanford C. Bernstein & Co.: Stellen het koersdoel neerwaarts bij van 112 USD naar 90 USD
  • Bank of America : Stellen het koersdoel neerwaarts bij van 115 USD naar 110 USD
  • Citigroup : Stellen het koersdoel neerwaarts bij van 119 USD naar 97 USD

    De analisten van Bank of America verlagen danwel hun koersdoel, ze zijn van mening dat de recente koersdaling van het aandeel een goed moment biedt om in te stappen omdat het volgens hen één van de sterkste merken is binnen de groeiende E-commerce. In totaal zijn er 7 koop-, 9 houd- en 2 verkoopadviezen. De koers-winstverhouding is van 2004 – 2007 gestegen van 31,86 naar 164,91 wat betekent dat de k/w-verhouding is vervijfvoudigd. Daarentegen is de winst per aandeel van 2004 – 2006 gedaald van 1,39 USD naar 0,45 USD.

    Audible
    Tot slot maakte Amazon.com .com vandaag bekend Audible, een audioboek-winkel, over te nemen voor 300 miljoen USD. Audioboeken mogen gezien worden als de tegenhanger van eBooks wat kortgezegd digitale boeken zijn. Audible.com bevat 80.000 titels van 293 verschillende aanbieders wat een totale luistertijd van meer dan 250.000 uur betekent. Dit zijn boeken van alle genres, opnamen van (klassieke en huidige) radioprogramma's, speeches, interviews, cabaret en audioversies van columns van bekende kranten zoals de New York Times of de Wall Street Journal. Een heikel punt wat genoemd wordt is dat er een beschermde DRM-laag (Digital Rights Management) op de producten zit waardoor deze niet vrij kopieerbaar zijn. Amazon.com .com heeft aangekondigd voorlopig niet deze beveiliging te verwijderen tenzij consumenten hierover gaan klagen.