Lyft krijgt eerste koopadvies maar kopen kan nog niet

Een bedrijf op Wall Street beveelt zijn cliënten aan om aandelen in Lyft te kopen, een paar weken voordat het aandeel op de beurs verschijnt zo meldt CNBC. Het op een na grootste taxiplatform, na Uber, verschijnt eind deze maand op de Nasdaq. Lyft rekent zelf op een martkwaarde van $20 miljard.

D.A. Davidson, een adviesbureau uit Montana, wachtte niet op de eerste verkoopronde van aandelen om hun klanten te adviseren om in te stappen. Tom White, senior research analist bij het bedrijf, gaf dinsdag een koop-rating af en een prijsdoel van $75. De verwachting is dat aandelen van Lyft voor een prijs van tussen de $62 en $68 op de markt zullen komen. White noemt in zijn advies dat het bedrijf de marktdominantie van Uber steeds beter weet te tartten. De afgelopen twee jaar steeg het marktaandeel van Ubers aartsrivaal van 22 naar 39 percent.

Lyft kon profiteren van PR-problemen en misgrepen bij Uber en “Lyft maakt hier dankbaar gebruik van door hun merk en missie vorm te geven rond sociaalbewuste waarden en verantwoordelijke bedrijfsvoering,” schrijft White. Hij is ook optimistisch over de potentie van de markt voor personenvervoer, waar volgens hem $1,2 biljoen ($1.200 miljard) per jaar aan wordt uitgegeven in de VS.

Veranderende markt

“On-demand diensten hebben al voor een verandering in verkoopmodellen gezorgd in sectoren als de software- en entertainmentindustrie,” aldus White in een bericht aan zijn klanten. “De aanhoudende verstedelijking en de toenemende kosten van autobezit zullen de komende jaren een verdere stimulans zijn voor ‘Transportation as a Service’ (TaaS).”

Begin deze maand kwam Lyft met zijn langverwachte plannen voor een beursgang. Het duidt erop dat het bedrijf, net als Uber, verlies draait. De firma uit San Francisco verloor vorig jaar $911 miljoen op een omzet van $2,1 miljard. Lyft verwacht dat het verlies voorlopig blijft toenemen, maar minder dan de toename van de omzet.

Het enthousiasme over de beursgang is er echter niet minder om op Wall Street. Volgens Reuters lag het aantal inschrijvingen hoger dan het aanbod. Dat zou volgens ingewijden, aangehaald in het verslag, goed kunnen betekenen dat Lyft een marktwaarde van $23 miljard zal overschrijven.

Ondertussen is ook Uber bezig met het voorbereiden van een beursgang. Het bedrijf schat zijn marktwaarde voor de aanstaande beursgang, gepland voor april, op $120 miljard. Ook andere techbedrijven, waaronder Airbnb en Slack, maken plannen voor een gang naar de beurs.

De risico’s bij Lyft

Dat is allemaal niet zonder risico. White noemt de onzekerheid over langetermijnwinsten, risico’s van het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s, en vage regelgeving over het aanbieden van autoritten via een digitaal platform. “Ik betwijfel de slagvaardigheid van Lyft wat betreft de ontwikkeling van een eigen zelfrijdende auto. Het bedrijf ontbreekt daarvoor schaalvoordelen en is bovendien pas laat in die markt gestapt. Tegelijkertijd biedt Lyft nu een platform voor ander ontwikkelaars van zelfrijdende auto’s, wat het bedrijf meer tijd gunt om een langetermijnpartner te vinden of zijn eigen technologieën te perfectioneren,” schrijft White.