Waarom Linkedin is afgewaardeerd

Analisten hebben hun taxaties voor Linkedin verlaagd, nadat het social media bedrijf bij de presentatie van zijn vierdekwartaalcijfers een outlook voor 2016 afgaf die ver onder de verwachtingen van de markt lag. De koers van het aandeel is ondertussen ook flink gedaald.

Alhoewel de vierdekwartaalcijfers van Linkedin beter waren dan waar de markt vooraf op rekende, daalde de koers dezelfde dag nog met maar liefst 44% tot 108,38 dollar en daarmee het laagste niveau in drie jaar tijd als gevolg van de teleurstellende verwachtingen.

De meest opzienbarende aankondiging voor analisten is dat Linkedin zijn dienst Lead Accelerator gaat sluiten. Mede daarom heeft het bedrijf zijn omzetverwachting voor 2016 verlaagd met 50 miljoen dollar. Lead Accelerator komt voort uit Linkedin ’s overname in juli 2014 van Bizo, waarvoor destijds 175 miljoen dollar voor werd neergelegd.

Analist Evan Wilson van Pacific Crest stelt dat het afsluiten van Bizo het vertrouwen heeft geschaad over de potentie van Linkedin om meer met zijn unieke data te doen. De analist heeft dan ook zijn koersdoel voor het aandeel verlaagd van 280 dollar naar 190 dollar.

Lage winstverwachtingen

Voor heel 2016 verwacht Linkedin een omzet van 3,6-3,65 miljard dollar, waar analisten vooraf rekenden op 3,9 miljard dollar. De winst per aandeel zal uitkomen op 3,05-3,20 dollar, waar de consensus op 3,67 dollar lag.

Linkedin geeft drie redenen voor de lage winstverwachtingen voor 2016. Naast de beëindiging van Lead Accelerator ziet het bedrijf een vertraging van de advertentiemarkt en negatieve wisselkoerseffecten in opkomende markten.

Sommige analisten stellen echter dat de problemen bij het bedrijf dieper liggen. Zo schrijft RBC Capital Markets dat de hoofdactiviteiten te maken hebben met een vertraging. Het heeft tot gevolg dat de Amerikaanse zakenbank zijn koersdoel heeft verlaagd van 300 dollar naar 156 dollar.

Opdrogende omzetbronnen

Linkedin heeft drie inkomstenbronnen. De belangrijkste is Talent Solutions, dat door bedrijven wordt ingezet om werknemers te vinden. Hier zag Linkedin de omzet in het vierde kwartaal op jaarbasis groeien met 45% tot 535 miljoen dollar.

De tweede inkomstenbron is Marketing Solutions, dat onder meer advertenties verkoopt en de omzet over dezelfde periode zag stijgen met 20% tot 183 miljoen dollar. Premium Subscriptions, de derde omzetbron dat gebruikers tegen een vergoeding extra diensten verschaft, zag de omzet toenemen met 19% tot 144 miljoen dollar.

Analisten waarschuwen echter dat het aantal paginaweergaven van gebruikers een groeivertraging laat zien. Dit was voor Credit Suisse een van de redenen om het koersdoel voor Linkedin te verlagen van 272 dollar naar 140 dollar.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.