Credit Suisse blijft favoriet

Diverse analisten hebben recentelijk hun taxaties voor de Zwitserse zakenbank Credit Suisse gewijzigd. De analisten stellen onder meer dat zij duistere vooruitzichten zien voor de komende kwartalen voor de Europese bankensector, maar Credit Suisse zien als een potentiële winnaar van deze strijd.

Door onze redactie

Top Pick
De analisten van JPMorgan hebben het koersdoel voor Credit Suisse verlaagd van 70 CHF naar 66 CHF, maar handhaven het advies op overweight. De analisten wijzen op de Europese schuldencrisis en verwachten voor investeringsbanken dat zij in 2010 en 2011 een lagere winst per aandeel zullen realiseren dan voorheen.

De analisten verwachten echter dat de Europese investeringsbanken het waarschijnlijk beter zullen doen dan de traditionele banken. Mede daarom hebben de analisten naast UBS ook Credit Suisse aan hun Top Picks lijst toegevoegd.

Nog erger gefaald
De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft ook diverse taxatiewijzingen doorgevoerd. De analisten verwachten dat in het tweede kwartaal de Europese banken nog erger hebben gefaald dan in het eerste kwartaal van dit jaar. In totaal zouden de resultaten ongeveer 40% lager liggen in vergelijking met het voorgaande kwartaal. De analisten stellen dat onder meer Credit Suisse in de huidige concurrentie als winnaar uit de strijd zou kunnen komen.

Verder wijzen de analisten erop dat er momenteel onzekerheid heerst omtrent de toekomstige eisen en regelgevingen voor het kapitaal en liquiditeiten, die het gevolg zijn van de huidige financiële crisis. Het koersdoel voor het Zwitserse aandeel is verlaagd van 62 CHF naar 61 CHF, maar het advies blijft gehandhaafd op buy.

Uitdagingen
Analist Dirk Hoffman-Becking van Sanford C. Bernstein stelt in zijn researchrapport dat hij dat door de crisis verwacht dat in de eurozone er verdere operationele uitdagingen zullen ontstaan voor banken. De grootste zorg voor de analist is een stijging van het aantal leningen, doordat veel kleine en middelgrote bedrijven momenteel verlies moeten lijden door het economische beleid.

In het tweede kwartaal zullen commerciële banken waarschijnlijk goede operationele prestaties realiseren door lagere kredietvoorzieningen, zo stelt Hoffman-Becking. De analist verwacht echter voor de komende kwartalen duistere vooruitzichten. De analist heeft het koersdoel voor Credit Suisse verlaagd van 54 CHF naar 50 CHF, terwijl het advies blijft staan op market-perform.

Consensus
Momenteel staan er voor het aandeel 22 koop- en 11 houdadviezen uit, terwijl geen van de analisten een verkoopadvies heeft afgegeven. Hierdoor is de consensus voor het aandeel zeer positief. De hierboven gehandhaafde adviezen tonen aan dat analisten vooralsnog bij hun positieve opinie blijven.

Gezien de recente koersdoelverlagingen kan gesteld worden dat analisten minder opwaarts potentieel voor het aandeel zien. Gemiddeld bedraagt het koersdoel 61,89 CHF, wat een verwacht rendement oplevert van ruim 29%. Recent afgegeven koersdoelen liggen hier echter allen onder, waardoor het opwaarts potentieel ook lager is geworden.