Randgold Resources witte raaf in dramatische mijnbouwsector

Randgold Resources outperformt sector al jaren

Het aandeel was de afgelopen 10 jaar met een enorme winst van 637 procent één van de best renderende aandelen uit de mijnbouwsector. Aandelen uit de sector leverden de voorbije 10 jaar een verlies op van circa 6 procent. Verder zien we bij de andere large enorme verliezen, zoals bij Rio Tinto, Antofagasta, Anglo American en Vedanta Res. . Deze aandelen halveerden de afgelopen 10 jaar doorgaans en keerden ook amper of geen dividenden uit.

Andere outperformende aandelen in de sector zijn o.a. Silver Wheaton en Royal Gold.

Over de afgelopen 12 maanden staat het aandeel Randgold Res. op een winst van zo'n 87 procent. De mijnbouwsector won dezelfde periode ruim 10 procent. De Engelse aandelen wonnen circa 2 procent de voorbije 12 maanden.

Historische koersen Randgold Res. afgelopen 10 jaar

Aandeelrandgold

Het aandeel Randgold Res. wordt door 12 analisten gevolgd (alleen op basis van fundamentele bedrijfsanalyse). Het gemiddelde koersdoel voor het aandeel staat op 5462,45 GBp. Dit is circa 31 procent minder dan de huidige beurskoers van 7965 GBp.

Kerncijfers sector mijnbouw

Mijnbouwaandelen


Randgold Res.'s boekwaarde/koers staat op 0,0 GBp. De mijnbouwsector noteert momenteel met een CAPE (Shiller PE) van 5.85. Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt Randgold Res.'s marktkapitalisatie 742,6 miljard GBp.

Analisten verwachten meer omzet

Over 2016 komt de omzet volgens de analisten uit op 1,18 miljard GBp. Dit is aanzienlijk meer dan de omzet over 2015 toen de omzet 1 miljard GBp bedroeg. De analisten rekenen voor 2016 op een nettowinst van 261 miljoen GBp.

Over dit jaar wordt door het gros van de analisten, zoals gepolst door persbureau Thomson Reuters, een winst per aandeel van 2,91 GBp verwacht. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding op 27 te liggen.

Per aandeel wordt door de analisten een dividend van 69 pence verwacht. Randgold Res.'s dividendrendement komt hiermee uit op nipt 1 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de mijnbouwsector ligt op 1,81 procent.

Historische dividenden en dividendrendementen Randgold Res.

Dividendrandgoldresources

De bovenstaande grafiek toont de diverse rendementen vanaf 2008. De groene lijn is het totale rendement van de herbelegde dividenden, de blauwe lijn is het koersrendement en het rode vlak is het totaalrendement: koersrendement plus dividendrendement.

Dividend kleine stimulans beleggers

De dividenduitkeringen zorgden de afgelopen jaren voor een nog groter totaalrendement voor de beleggers. Het aandeel staat sinds 2008 op een positief rendement van 224 procent.

De uitgekeerde dividenden over de afgelopen jaren zijn met gemiddeld 0,3 per jaar nihil te noemen. Het totale dividendrendement vanaf 2008 komt neer op een summiere 1 procent. De invloed van de ontvangen dividenden op het totale rendement is dus voor de buy & hold belegger niet zo zwaarwegend.

2010 beste jaar, 2009 slechtste jaar

Randgoldaandelen

De bovenstaande matrix toont Randgold Res.'s historische rendementen uitgedrukt in de verschillende jaarlijkse instapmomenten tot de jaren in de linker as.

Het jaar 2009 was met een koersverlies van 57 procent het slechtste jaar. Het aandeel had haar hoogste rendement (47 procent) in 2010. De belegger die het aandeel in 2008 aankocht (koers destijds op 2460 GBp) heeft nu een koerswinst van 224 procent.

Om 11.23 koerst het aandeel onveranderd op 7965 GBp. Dit komt neer op 3930 maal het resultaat per aandeel over 2015.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.