HSBC waarschuwt voor precaire kalmte door Brexit

Nu de grootste stofwolken rondom de Brexit zijn neergedaald kijken analisten naar de praktische gevolgen die de uittreding van het Verenigd Koninkrijk mogelijk gaat hebben. HSBC is een van zakenbanken die beleggers waarschuwt dat de Brexit slechts een precaire kalmte kan zijn voor de echte storm die beleggers te wachten staat.

HSBC heeft op 28 juni zijn verwachtingen voor de economische groei van de eurozone in 2017 verlaagd van 1,5% naar 1%. Volgens analiste Karen Ward kan de vertragende groei de problemen die zijn ontstaan door de Brexit verergeren. Zij wijst hierbij op een arme Britse onderklasse die nog verder af komt te staan van de economische elite en haar macht bij de stembus kan gaan gebruiken om het systeem zoveel mogelijk te ontwrichten.

Volgens Ward kunnen de mensen die voor een vertrek van Groot-Brittannië hebben gestemd het slechter krijgen wanneer de binnenlandse economie krimpt, waarna zij nog bozer zullen worden op de elite. De Brexit kan zodoende slechts een precaire kalmte zijn voordat de echt grote problemen losbarsten.

Dit kan volgens de analiste grote gevolgen hebben voor Europa. Ward stelt dat de focus momenteel vooral ligt op het continueren van het economische herstel middels stimuleringen van de Europese Centrale Bank en overheidsuitgaven, maar te weinig rekening wordt gehouden met de gevolgen van de Brexit.

Daarbij worden onderliggende problemen worden volgens de analiste zoals inkomensongelijkheid, hoge werkloosheid en rechteloze jongeren niet aangepakt. Dit zijn zaken die volgens Ward de steun voor populistische partijen in heel Europa verder versterkt en zoals we gezien hebben in het Verenigd Koninkrijk kunnen materialiseren tot grote risico’s.

Ontwikkeling pond

HSBC stelt verder dat de koersontwikkeling van het Britse pond afhankelijk zal zijn van wat de markten voor de komende maanden verwachten als gevolg van de Brexit.

De markten zien momenteel geen stijging van de inflatie en achten de kans van ten minste een renteverlaging groot. Ook rekent de markt op een daling van de Britse economie, vooral als gevolg van het dalende consumentenvertrouwen dat zijn weerslag zal hebben op de Britse huizenmarkt.

Hoe het Britse pond zich zal ontwikkelen zal volgens HSBC voor een groot deel afhankelijk zijn van data die wordt gepresenteerd in de komende maanden. De eerste graadmeter zal de PMI manufacturing index zijn, waarvan de cijfers op 1 augustus bekend worden gemaakt.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.