DSM nieuw in favorietenlijst ABM AMRO Q3

Vorige week hebben de analisten van ABN AMRO hun Top 5 Nederlandse aandelen voor het derde kwartaal van 2010 bekend gemaakt. De analisten blijven positief voer de Nederlandse aandelenmarkten, maar zijn wel van mening dat de risico’s zijn toegenomen en vinden daarom dat het voor beleggers zaak blijft om het juiste evenwicht te zoeken in de aandelenportefeuilles.

Door onze redactie

DSM voor ArcelorMittal
Voor het derde kwartaal hebben de analisten voor een groot deel vastgehouden aan de aandelen die zij ook al in hun top 5 hadden staan voor het tweede kwartaal. De enige wijzigingen die de analisten hebben aangebracht is dat ArcelorMittal is vervangen door DSM .

De analisten zien op dit moment goede kansen voor bedrijven in Noord-West Europa, die een deel van hun omzet realiseren in opkomende markten. Deze bedrijven kunnen volgens de analisten momenteel bij uitstek profiteren van de wat zwakkere euro. Bedrijven die hieraan voldoen zijn DSM , Heineken en Philips , die mede daarom zijn opgenomen in de top 5.

De top 5 van ABN AMRO voor het derde kwartaal van 2010 bestaat uit nu de volgende aandelen:

 • DSM – koersdoel 40 euro
 • Heineken – koersdoel 45 euro
 • Philips – koersdoel 29 euro
 • Royal Dutch Royal Dutch Shell – koersdoel 27 euro
 • UNIT4 – koersdoel 23 euro

  DSM
  De analisten stellen dat DSM door de huidige strategie minder cyclisch is geworden en dat het zich steeds meer is gaan richten op producten met een hogere toegevoegde waarde. Verder zijn de analisten te spreken over de sterke balans van het concern en de solide vrije kasstroom. De diversificatie is volgens de analisten goed, doordat meer dan 50% van de omzet afkomstig is uit defensieve groeisegmenten.

  Heineken
  Doordat Heineken de overnamestrijd om FEMSA heeft gewonnen heeft het concern zijn positie op zowel het Noord-Amerikaanse als het Zuid-Amerikaanse continent zeker gesteld, aldus de analisten. Verder vergroot de bierbrouwerij door de acquisitie zijn marktaandeel in opkomende markten van ongeveer 32% naar zo’n 40%. De analisten hebben een koopadvies voor Heineken uitstaan dat mede is gebaseerd op de lage waardering van het aandeel ten opzichte van enkele sectorgenoten.

  Philips
  De analisten houden Philips in hun top 5, ondanks de sterke prestaties van het aandeel in de laatste maanden. Zij wijzen erop dat Philips zich richt op Lifestyle, Healthcare en Lightning, drie marken die goed gepositioneerd zijn om te profiteren van maatschappelijke en demografische veranderingen. Verder stellen de analisten dat Philips een sterke marktpositie heeft in opkomende landen, terwijl het ook profiteert van de zwakkere euro. De analisten zijn daarom van mening dat de waardering van Philips nog onvoldoende het stabiele karakter en significante winstpotentieel van het aandeel over de komende jaren reflecteert. Mede gezien het gezonde financiële profiel vinden de analisten het aandeel koopwaardig.

  Royal Dutch Royal Dutch Shell
  Ondanks de problemen in de energiesector door de ramp in de Golf van Mexico van BP blijven de analisten positief over Royal Dutch Royal Dutch Shell . Het concern heeft volgens de analisten een goede reputatie op het gebied van veiligheid en duurzaamheid, wat in een klimaat van volatiele olieprijzen positief is aangezien het concern zijn defensieve karakter nog meer kan profileren. De analisten stellen dat de winst en aandelenkoers van Royal Dutch Shell A in vergelijking met andere energiebedrijven een relatief geringe correlatie hebben met de olieprijsbeweging. Daarom biedt Royal Dutch Shell een interessante combinatie van een lage waardering en een hoog dividendrendement en adviseren de analisten het aandeel als een meer defensieve belegging.

  UNIT4
  In UNIT4 zien de analisten een combinatie van groeipotentie, stabiele inkomstenstromen en een sterke balans. De analisten wijzen erop dat een groot gedeelte van de inkomsten bestaat uit langlopende contracten, die gedurende de recessie ook erg stabiel zijn gebleken. Verder wijzen de analisten op de recente acquisities van UNIT4 in het Verenigd Koninkrijk en Polen, waarmee het groei kan realiseren. Het belangrijkste risico van de investment case van de analisten is dat de inkomsten uit de publieke sector, wat 40% van het totaal is, tegenvallen door de bezuinigingen op overheidsuitgaven in de komende jaren. Tot slot wijzen de analisten op de relatief kleine marktkapitalisatie die voor grote beleggers een punt van aandacht is.