Alcoa weet analisten te verrassen

Alcoa is traditiegetrouw het bedrijf dat het cijferseizoen aftrapt. De grootste aluminiumproducent ter wereld presenteerde maandag zijn resultaten over het afgelopen kwartaal, waarin het concern weer een winst wist te realiseren. De cijfers waren ook beter dan waar analisten gemiddeld op hadden gerekend, waardoor verwacht mag worden dat zij in de komende dagen hun taxaties voor het aandeel opwaarts zullen bijstellen.

Door onze redactie

Alcoa naar winst
In het tweede kwartaal van 2010 heeft Alcoa weer een winst gerealiseerd, wat vooral te danken was aan lagere kosten en een aangetrokken vraag naar aluminium. De nettowinst over het afgelopen kwartaal kwam uit op 136 miljoen dollar, wat neerkomt op 13 dollarcent per aandeel, waar dit in dezelfde periode een jaar eerder nog een verlies was van 454 miljoen dollar. In het eerste kwartaal van dit jaar leed Alcoa nog een verlies van 200 miljoen dollar. De winst die nu is gerealiseerd was in lijn met de gemiddelde verwachting van analisten.

Alcoa realiseerde verder een omzet van 5,2 miljard dollar, een stijging van 22%. Analisten hadden gerekend op een omzet van 4,97 miljard dollar en waren dan ook positief verrast.

Daarnaast heeft Alcoa zijn verwachtingen voor de rest van het jaar opwaarts bijgesteld. De aluminiumgigant verhoogde zijn verwachting voor de wereldwijde consumptie van aluminium in 2010 van 10% naar 12%.

De aluminiumprijs steeg de afgelopen drie maanden gemiddeld met 39% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De prijs is echter nog steeds 15% lager ten opzichte van 31 maart dit jaar en meer dan 40% in vergelijking met juli 2008, voordat de wereldwijde recessie zijn intrede deed en de vraag deed instorten bij vooral de auto- en vliegtuigindustrie alsmede de bouw.

Volgens analisten geeft Alcoa met deze cijfers een erg positief signaal af voor de economische groei en de aandelenbeurzen in het algemeen. Misschien is de eindmarkt nog niet doodverklaard, aldus één van de analisten, die verder opmerkt dat de cijfers een uitstekende start van het cijferseizoen voor het tweede kwartaal betekent.

Rode lantaarn
Alcoa was dit jaar tot dusver het slechtst presterende aandeel uit de Dow Jones -index en droeg zodoende de rode lantaarn. De koers van het aandeel verloor dit jaar 33% van zijn waarde op de beurs.

Er staan op dit moment voor het aandeel 7 koopadviezen, 8 houdadviezen en 1 verkoopadvies uit, waardoor de consensus voor het aandeel overwegend positief is. Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 16,86 dollar.