RBS onderaan bij analisten

Royal Bank of Scotland ( RBS ) heeft deze week aangekondigd voor een bedrag van 12 miljard pond aan nieuwe aandelen te willen gaan uitgeven. Hiermee wil het zijn financiële positie versterken en onder meer mogelijke afschrijvingen afdekken. Dit zou de grootste Europese aandelenuitgifte ooit zijn. Analisten zijn verdeeld over het aandeel RBS .

Aandelenuitgifte
RBS wil door middel van een aandelenemissie zijn kapitaal weer verhogen. De emissie behelst een kapitaalverhoging van 12 miljard Britse pond (ongeveer 15 miljoen euro) en zal een record betekenen aan uitgave van nieuwe aandelen.

Door de kredietcrisis moest RBS tot eind februari 2008 al 2,4 miljard pond afschrijven. Deze week bleek dat de Britse bnk als gevolg van de crisis nog eens 5,9 miljard pond zal moeten afschrijven. Het dividend voor dit jaar zal waarschijnlijk worden verlaagd.

Naast de kredietcrisis is het kapitaal van RBS ook aangetast door de overname van ABN Amro. Het consortium, waar RBS samen met het Spaanse Santander en het Belgisch/Nederlandse Ageas deel van uitmaakte, betaalde destijds in totaal 72 miljoen euro voor de Nederlandse Bank.

De bank zal bij de aandelenuitgifte 11 nieuwe aandelen voor elke 18 bestaande aandelen gaan aanbieden. De nieuwe aandelen zullen 200 pence per stuk kosten.

Emissie geen verrassing
De emissie van RBS komt niet als een verrassing. Vorige week werd reeds bekend dat de kapitaalversterking van RBS onderdeel is van afspraken tussen de Britse regering, de Bank of England en banken. De Bank of England is bereid tot een forse kapitaalinjectie, op voorwaarde dat er serieuze afschrijvingen en kapitaalversterkingen worden gedaan. De kapitaalinjectie houdt in dat banken hun hypotheekschuld met korting kunnen inruilen tegen reguliere staatsobligaties. De kapitaalinjectie zal naar verluidt rond de 50 miljard pond bedragen.

Mogelijke verkoop verzekeringstak
RBS is wil mogelijk van zijn verzekeringstak af. Hieronder vallen de bedrijven Direct Line en Churchill. De opbrengst zou RBS naar schatting 5 miljard pond (6,3 miljard euro) opleveren. Onder meer de verzekeraars AIG , Allianz , AXA en Generali zouden interesse hebben getoond. Met de verkoop wil RBS zijn positie verbeteren.

Slechtste consensus
Binnen de bankensector heeft RBS de slechtste consensus. Er worden voor het aandeel 4 koop-, 9 houd- en 6 verkoopadviezen afgegeven. Veel analisten hebben hun eerder gedane koersdoel neerwaarts bijgesteld. Met een gemiddelde neerwaartse koersdoel bijstelling van 50 pence bedraagt het gemiddeld koersdoel op dit moment 366,82 pence. Dit is bijna gelijk aan de huidige koers van het aandeel. Dissonant is Citigroup . De analisten van deze bank hebben het advies gisteren (23 april, red.) verhoogd van verkopen naar houden en het koersdoel met 25 pence verhoogd tot 375 pence.