Pernod Ricard biedt geen verrassingen

Het Franse drankenconcern Pernod Ricard heeft over het afgelopen boekjaar de winst licht zien stijgen, zo bleek uit de resultaten die het concern recent naar buiten bracht. Vooral de opkomende markten waren de motor achter de groei, aldus het concern. Analisten waren enigszins teleurgesteld in de winst maar stellen tegelijkertijd vast dat de gepresenteerde cijfers geen verrassingen herbergen en houden daarom vooralsnog vast aan hun taxaties voor het aandeel.

Door onze redactie

Lichte winststijging
Pernod Ricard wist over het gebroken boekjaar 2009/2010, dat eind juli afliep, een winststijging te realiseren van 1% tot 951 miljoen euro. Analisten hadden gemiddeld echter gerekend op een winst van 980 miljoen euro en waren dan ook licht teleurgesteld. Het drankenconcern zag verder de omzet dalen met 2% tot 7,08 miljard euro, terwijl de organische groei uitkwam op 2%. Mede vanwege deze resultaten lag het operationeel resultaat 4% hoger.

Pernod Ricard stelde in een toelichting op de resultaten dat er vooral in opkomende markten sprake was van een sterke groei. Vooral in Azië wist het bedrijf goede resultaten neer te zetten, terwijl de onderneming in Europa tekenen van herstel ziet. In de Verenigde Staten verliep het herstel van de consumentenbestedingen echter zeer bescheiden.

Het concern zal aandeelhouders een dividend uitkeren van 1,34 euro per aandeel. Wanneer het interimdividend hiervan wordt afgetrokken resteert een uitkering van 0,73 euro per aandeel. Pernod Ricard heeft de komende periode geen outlook afgegeven. Uitspraken over de verwachtingen zal het concern doen tijdens de aandeelhoudersvergadering die zal worden gehouden op 10 november 2010.

Verkoopadvies blijft staan
De Franse zakenbank CA Cheuvreux blijft bij haar underperform-advies voor Pernod Ricard en hanteert daarbij een koersdoel van 65 euro. Het Franse drankenconcern heeft het afgelopen boekjaar in lijn met de verwachtingen van de analisten gepresteerd. De vrije kasstroom was iets beter dan verwacht, terwijl de nettoschuld zich slechter heeft ontwikkeld dan waar de analisten op hadden gehoopt.

De analisten achten het onwaarschijnlijk dat een stijging van de gemiddelde marktprijs zal resulteren in een verhoging van de verwachtingen door Pernod Ricard voor het begrotingsjaar 2010/2011. De analisten wijzen hierbij op de verwachte autonome groei bij een bedrijfswinst van 6,4%.

Geen verrassingen
Voor de analisten van ABN AMRO boden de resultaten van Pernod Ricard geen verrassingen. Volgens de analisten was de nettowinst redelijk stabiel, waarbij de uitstaande schuld nagenoeg gelijk bleef. Daarmee blijft het bedrijf het meest geleveragede bedrijf binnen de sector, aldus de analisten.

De resultaten van Pernod Ricard zijn volgens de analisten vergelijkbaar met die van concurrent Diageo . In de opkomende landen zijn de resultaten goed, terwijl de Verenigde Staten bescheiden is en Europa zwak, zo betogen de analisten. Zij verwachten dat dit gemengde beeld de aankomende tijd zal aanhouden, waarbij de kosten voor advertentie en promotie hoog zullen blijven en het prijspeil maar traag zal kunnen meestijgen. Mede daarom zijn de analisten neutraal over de subsector gedistilleerde dranken en handhaven derhalve voor Pernod Ricard als Diageo hun houdadvies.

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 11 koop-, 8 houd- en 6 verkoopadviezen uit. Gezien de reacties van analisten zoals hiervoor genoemd mag aangenomen worden dat hierin de komende dagen geen veranderingen worden aangebracht. De consensus is derhalve licht positief.

Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 69,42 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 15,20%. Recent afgegeven koersdoelen leveren echter een somberder beeld op voor de koers van het aandeel. Diverse analisten hebben recent namelijk nog een verkoopadvies voor het aandeel afgegeven, wat aangeeft dat zij niet langer vertrouwen hebben in het aandeel of van mening zijn dat de koers te ver is opgelopen en dat het nu het juiste moment is om uit te stappen.