Koersdoelverhogingen voor Linde

De afgelopen dagen hebben verscheidene analisten hun taxaties voor het Duitse Linde opwaarts bijgesteld, terwijl andere analisten juist begonnen zijn met het volgen van het aandeel. Gemiddeld zien analisten nog maar een beperkt opwaarts potentieel voor de koers, maar recent afgegeven koersdoelen wijzen erop dat analisten nog wel degelijk opwaarts potentieel zien.

Door onze redactie

Oude koersdoel bereikt
De analisten van ABN AMRO hebben op 12 oktober hun koersdoel voor Linde verhoogd, nadat het aandeel hun oude koersdoel van 100 euro had bereikt. De analisten vinden dat het scheiden van atmosferische lucht een aantrekkelijk verhaal blijft en houden daarom vast aan hun koopadvies. Verder vinden de analisten Linde vanwege de sterke aanwezigheid in opkomende landen een goed bedrijf. Het koersdoel is door de analisten verhoogd naar 110 euro.

Goede resultaten verwacht
Bij Deutsche Bank gaat analist Tim Jones ervan uit dat Linde goede derdekwartaalresultaten zal presenteren. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar anticipeert de analist op een stijging van de EBITDA met 15%. De katalysatoren hiervoor zijn goede volumes in de gas-divisie alsook een verbeterde projectuitvoering in de industrie, aldus Jones. De analist heeft naar aanleiding van het voorgaande zijn koersdoel op 12 oktober verhoogd van 105 euro naar 115 euro, waarbij hij een buy-advies hanteert.

Positieve ontwikkeling
M.M. Warburg hanteert voor Linde een buy-advies met een koersdoel van 111 euro. De analisten spraken op 11 oktober de verwachting uit dat de gasindustrie in de tweede helft van dit jaar zich positief zal blijven ontwikkelen. Mede daarom blijven de analisten bij hun positieve taxaties voor het aandeel en verwachten zij tevens dat Linde over het derde kwartaal goede resultaten zal presenteren.

Gestart met volgen
Op 11 oktober zijn de analisten van de Britse zakenbank Barclays gestart met het volgen van Linde met een equalweight-advies, waarbij zij het koersdoel hebben vastgesteld op 113,80 euro. Volgens de analisten is de industriële gasindustrie van hoge kwaliteit en zijn langlopende contracten de norm, waarbij de sector een gedisciplineerde oligopolie is. Dankzij het kostenbesparingsprogramma zullen de gasmarges voor Linde sterker stijgen dan bij concurrent Air Liquide , zo verwachten de analisten. Voor de Europese chemiesector is Barclays tot slot positief. Volgens de analisten reageert de industrie nu sneller op concurrenten en op cyclische druk.

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 19 koop-, 15 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Gezien de diverse koersdoelverhogingen en de handhaving van vele koopadviezen kan gesteld worden dat het sentiment rond het aandeel positief is.

Gemiddeld hanteren analisten een koersdoel van 101,21 euro, wat een verwacht rendement oplevert van circa 4%. Dit geeft aan dat analisten gemiddeld een gering opwaarts potentieel zien en het aandeel langzamerhand eerlijk gewaardeerd vinden.

Recent afgegeven koersdoelen liggen tussen de 110 euro en 115 euro, wat verwachte rendementen oplevert van 12-18%. Dit geeft aan dat analisten recent meer opwaarts potentieel voor het aandeel zijn gaan zien en daarmee afwijken van het gemiddelde.

De koers van het aandeel is de afgelopen maand enigszins opgelopen. Stond deze begin september nog op 90 euro, inmiddels is de koers gestegen naar het huidige niveau van circa 98 euro, een winst van circa 9%. Analisten verwachten dat de koers boven de 100 euro kan uitkomen en zelfs verder kan stijgen tot boven de 110 euro in de komende periode, waardoor verwacht mag worden dat de opmars nog niet ten einde is.