Pearson doet het beter dan verwacht en denkt aan gunstig 2011

Het Britse mediaconcern Pearson , concurrent van het Nederlandse Wolters Kluwer en het Engels/Nederlandse RELX denkt in het afgelopen jaar meer verdiend te hebben dan werd verwacht. Voor komend jaar verwachten ze wederom een goed jaar, dit maakte het bedrijf vorige week bekend. De winstverwachtingen zijn in het afgelopen jaar meerdere malen verhoogd.

Pearson verwacht dat de aangepaste winst per aandeel ongeveer met 16% is gestegen t.o.v. het jaar 2009. Eerder ging het bedrijf nog uit van een groei van 10%. Pearson komt eind februari met de voorlopige jaarcijfers naar buiten.

Alle onderdelen maken gezonde winst
Het bedrijf wil een gezonde omzetgroei en een verdere verbetering van de marges bekend maken. Dit willen ze realiseren door consistente investeringen in de onderwijsmarkt, digitale diensten en in de emerging markets.

Consensus zeer verspreid
Voor het aandeel staan momenteel 6 koop-, 2 houden- en 7 verkoopadviezen uit. Dit geeft aan dat er een de analisten het niet eens met elkaar zijn over het aandeel.

Gemiddeld hanteren de analisten een koersdoel van 1038,08 Britse pence en verwachten daarmee een negatief rendement van -0,47%: de koers is dus bijna a pari met de fair value. De slotkoers op maandagmiddag noteerde 1043,00 Britse pence. De analisten van de Amerikaanse zakenbank Citigroup hebben een houdenadvies gegeven met een koersdoel van 1135,00 Britse pence en verwachten een positief rendement van 8,82%. De collega’s van JP Morgan hebben een kopenadvies uitgegeven zonder een koersdoel te vermelden.

In 2009 bedroeg de koers-winstverhouding (berekend met de ultimo slotkoers van het aandeel in 2009) 21.24. De forward PE (de slotkoers gedeeld door de winst over 2009) bedraagt 25.02.