Overname Clariant zorgt voor taxatieverlagingen

Recent kondigde het Zwitserse chemieconcern Clariant de overname aan van Süd-Chemie ter waarde van ongeveer 2 miljard euro. Verscheidene analisten hebben naar aanleiding van de in hun ogen dure overname hun taxaties voor het Zwitserse aandeel neerwaarts bijgesteld en hebben nu een terughoudende opinie over Clariant . Zij zien daarnaast geen katalysatoren voor de koers.

Door onze redactie

Beter dan eerder gedacht
De analisten van UniCredit Research hebben hun koersdoel voor Clariant verlaagd van 26 CHF naar 21 CHF, waarbij het advies is blijven staan op ‘buy’. De overname van Süd-Chemie is zinvol voor het chemieconcern en ziet er na een tweede blik beter uit als de hoge prijs die er voor is betaald eerder deed vermoeden, aldus analist Markus Mayer. Volgens de analist zal de overname in 2013 al een significant effect hebben op de winst per aandeel.

Geen bijdrage verwacht
De Franse zakenbank Société Générale heeft zijn advies voor Clariant verlaagd van ‘buy’ naar ‘hold’. Naar aanleiding van de goed verlopen herstructurering heeft Clariant verduidelijkt dat de onderneming op groei uit is, zo stelt analist Peter Clark. Door de overname zijn de bedrijfsactiviteiten met betrekking tot de toevoegende stoffen en proceskatalysatoren uitgebreid. Door de sterkere focus op innovatie bieden de overgenomen activiteiten voor Clariant een beter groeipotentieel, aldus Clark.

Op basis van de geringe synergievoordelen is de analist verder van mening dat de door het management van Clariant uitgesproken verwachting dat er in het derde jaar na de overname Süd-Chemie een bijdrage zal leveren niet realiseerbaar zal zijn. De verwachting voor de winst per aandeel voor 2011 en 2012 heeft de analist gewijzigd van respectievelijk 1,87 CHF naar 1,91 CHF en van 2,16 CHF naar 2,15 CHF. Daaruit vloeit een verwachte koers/winstverhouding voort van 9,2 en 8,1. Op basis hiervan is het koersdoel door Clark neerwaarts bijgesteld van 20 CHF naar 17 CHF.

Dure overname
Analist Matthias Cornu van Exane BNP Paribas heeft zijn advies voor Clariant verlaagd van ‘outperform’ naar ‘neutral’, waarbij het koersdoel neerwaarts is bijgesteld met 3 CHF naar 18 CHF. De analist stelt dat de overname van Süd-Chemie relatief duur is en slechts een aantal synergievoordelen oplevert. De analist heeft zijn schattingen voor de winst per aandeel voor 2011 verlaagd met 5% en voor 2012 met 11%. Cornu wil hiermee onderstrepen dat de overname van het Duitse chemieconcern de winst per aandeel doet verwateren. Tot slot zijn er volgens de analist geen andere katalysatoren voor de koers waar te nemen.

Consensus
Door de verscheidene adviesverlagingen staan er nu voor het aandeel 5 koop-, 7 houd- en 4 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Gezien de diverse houdadviezen die analisten over de afgelopen dagen hebben afgegeven en het feit dat deze nu sterk vertegenwoordigd zijn in de consensus kan er gesproken worden van een terughoudende stemming.

Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 18,23 CHF, maar koersdoelen die recent zijn afgegeven liggen veelal ronde 17 CHF en daarmee onder het gemiddelde. Dit toont aan dat analisten minder opwaarts potentieel voor de koers zijn gaan zien door de overname van Süd-Chemie.