Garmin voldoet niet aan verwachtingen

De resultaten die het Amerikaanse Garmin vorige week naar buiten bracht voldeden niet aan de verwachtingen van de analisten. Daarnaast presenteerde het bedrijf een voorzichtige outlook, waardoor analisten hebben besloten om ten aanzien van het aandeel een behoudende positie in te nemen en anticiperen daarnaast op een koersdaling in de komende periode.

Door onze redactie

Tegenvallende resultaten
De Amerikaanse producent van navigatieapparatuur Garmin bracht op woensdag 23 februari zijn resultaten over het afgelopen kwartaal naar buiten. Het bedrijf zag zijn nettowinst in het vierde kwartaal van 2010 dalen met maar liefst 52% tot 132,9 miljoen dollar, terwijl de omzet afnam met 21% tot 838 miljoen dollar.

Deze cijfers zijn zwak te noemen wanneer ze worden afgezet tegenover de grootste concurrent van Garmin , het Nederlandse TomTom . De Nederlandse navigatieproducent zag over het afgelopen kwartaal de nettowinst dalen met 28% tot 52 miljoen euro, waar de omzet afnam met 3% tot 516 miljoen euro.

Garmin had vooral last van een krimpende markt en sterke concurrentie van nieuwe spelers op de navigatiemarkt zoals Alphabet en Nokia . Mede daarom heeft het bedrijf ook voorzichtige verwachtingen voor 2011 uitgesproken. Het gaat voor dit jaar uit van een daling van de omzet van 8-12%, waardoor de omzet wordt geschat op 2,4-2,5 miljard dollar. Analist hadden gerekend op een outlook van 2,53 miljard dollar. Het bedrijf is op zoek naar nieuwe bronnen van inkomsten doordat de vraag naar losse PND’s (Personal Navigation Devices) sterk afneemt. Net als TomTom probeert het daarom contracten te winnen met autofabrikanten voor de inbouw van navigatiesystemen en zich op deze manier minder afhankelijk te maken van de PND verkoop.

Taxatiewijzigingen
De Britse zakenbank Barclays heeft naar aanleiding van de cijfersop 25 februari zijn ‘equalweight-advies’ voor Garmin herhaald, waarbij het koersdoel is vastgesteld op 30 dollar.

De analisten van RBC Capital Markets hebben op 24 februari hun koersdoel voor Garmin verlaagd van 36 dollar naar 33 dollar. Zij hanteren voor de producent van navigatieapparatuur een ‘sectorperform-advies’.

Wedbush Morgan heeft zijn koersdoel voor Garmin op 24 februari opwaarts bijgesteld met 2 dollar naar 30 dollar, maar het advies is blijven staan op ‘neutral’.

Consensus
Vooralsnog hanteert geen van de analisten voor Garmin een koopadvies. Wel staan er 6 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. De consensus benadrukt daarnaast de neutrale mening van analisten ten aanzien van het aandeel. De houdadviezen die de afgelopen dagen zijn herhaald impliceren dat analisten voorlopig behoudend zijn rond het aandeel.

De diverse koersdoelwijzigingen hebben erin geresulteerd dat het gemiddeld koersdoel nu 29,60 dollar bedraagt, wat een negatief verwacht rendement oplevert van bijna 11%. Dit geeft aan dat analisten van mening zijn dat de koers van het aandeel momenteel te hoog is en analisten verwachten dat deze in de komende periode aanzienlijk zal dalen. Dit wordt onderstreept door de koersdoelen die de afgelopen dagen voor het aandeel zijn afgegeven, die wel licht boven het gemiddeld koersdoel liggen maar even goed nog een neerwaarts potentieel impliceren van ruim 9%.