Houdadviezen voor Standard Chartered

Begin deze maand bracht de Britse bank Standard Chartered zijn resultaten over het afgelopen jaar naar buiten. Ondanks dat het bedrijf het afgelopen jaar de winst aanzienlijk heeft zien stijgen hebben verschillende analisten de afgelopen weken hun taxaties voor het aandeel neerwaarts bijgesteld. Dit is onder meer te wijten aan de in hun ogen te ambitieuze doelstellingen van Standard Chartered voor de komende jaren.

Door onze redactie

Zeer ambitieus
De Britse zakenbank Barclays heeft op 22 maart zijn advies voor Standard Chartered vastgesteld op ‘equal weight’. De analisten stellen naar aanleiding van een onderzoek rond de Europese banken dat het verwachte rendement op eigen vermogen van 17,5% zeer ambitieus is. De analisten gaan zelf uit van 13%, terwijl de markt gemiddeld rekent op 11%. De meest realistische doelstellingen zijn volgens hen afgegeven door HSBC , BNP Paribas en in mindere mate Royal Bank of Scotland. De analisten zijn zeer sceptisch over de doelstellingen van UBS , Credit Suisse en Société Générale.

Moeilijk om doelen te realiseren
Op 16 maart hebben de analisten van HSBC hun koersdoel voor Standard Chartered verlaagd van 1850 GBp naar 1750 GBp. Het nieuwe koersdoel reflecteert de lagere waarde van de Aziatische activiteiten van het bedrijf. De doelstelling van de onderneming om de toename van de kosten in de consumententak op het niveau van de winstgroei te houden zal volgens de analisten moeilijk worden. Tegelijkertijd is de concurrentie in de zakelijke sector toegenomen. Mede daarom blijven de analisten bij hun ‘neutral-advies’ voor Standard Charted.

Groeiverhaal blijft intact
Morgan Stanley heeft zijn koersdoel voor Standard Charted verlaagd van 1915 GBp naar 1855 GBp, waarbij het advies is blijven staan op ‘equal weight’. De analisten hebben hun verwachtingen verlaagd, ondanks heft feit dat de resultaten over 2010 voldeden aan hun verwachtingen. Voor de analisten blijft het groeiverhaal voor de langere termijn wel intact.

Grotendeels in lijn
Analist Frederik Thomasen van Goldman Sachs heeft op 7 maart zijn koersdoel voor Standard Chartered verlaagd van 1980 GBp naar 1900 GBp, waarbij het advies is blijven staan op ‘neutral’. De kerngetallen van de Britse bank voor 2010 waren grotendeels in lijn met de verwachtingen van de analist. De verwachtingen van de onderneming voor 2011 zijn daarnaast optimistisch uitgevallen. Tot de voornaamste risico’s voor het aandeel behoren volgens de analist de onvoorziene economische ontwikkelingen in Azië. Mede daarom blijft hij behoudend over Standard Chartered .

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 5 koop-, 12 houdadviezen en 1 verkoopadvies uit, waardoor de consensus licht positief is. Zoals uit de adviezen van hierboven al naar voren kwam zijn analisten vrij behoudend over het aandeel, wat bevestigd wordt door de vele houdadviezen.

De verscheidene koersdoelverlagingen hebben erin geresulteerd dat het gemiddeld koersdoel 1912,92 GBp bedraagt, wat een verwacht rendement oplevert van ruim 14%. Dit is echter geen goede afspiegeling van de koersdoelen die de afgelopen weken zijn afgegeven, aangezien deze veelal aanzienlijk lager liggen en een opwaarts potentieel impliceren van minder dan 10%.