Afwaardering luxegoederen

De analisten van Exane BNP Paribas hebben deze week hun taxaties voor een aantal producenten van luxegoederen naar beneden toe bijgesteld. Zij wijzen hierbij voornamelijk op de natuurramp in Japan. De analisten zijn het meest negatief gestemd over de Zwitserse horlogeproducent Swatch , warvoor zij een verkoopadvies hebben uitstaan. Andere analisten zijn echter een stuk positiever.

Door onze redactie

De analisten van Exane BNP Paribas stellen in een rapport van 22 maart dat zij hun verwachtingen voor de luxegoederensector voor het lopende jaar vanwege de natuurramp in Japan neerwaarts hebben bijgesteld. De fundamentele factoren voor het luxesegment blijven echter voor de langere termijn sterk, aldus de analisten. Na de overduidelijke ontwikkeling van de branche in het voorbije jaar is de sectorwaardering relatief gunstig, aldus de analisten.

Voor het Franse Pinault-Printemps-Redoute ( Kering ) hebben de analisten hun koersdoel verlaagd van 142 euro naar 129 euro. Wel blijft het advies voor het aandeel staan op ‘outperform’. Het koersdoel voor LVMH is door Exane BNP Paribas neerwaarts bijgesteld van 137 euro naar 125 euro. Ook voor dit aandeel hanteren de analisten een ‘outperform-advies’. Tevens staat er voor het Zwitserse Richemont een ‘outperform-advies’ uit. Het koersdoel is door de analisten wel neerwaarts bijgesteld met 6 CHF naar 58 CHF.

Verkoopadvies Swatch
De analisten zijn echter voor de Zwitserse horlogeproducent Swatch negatief gestemd. Het koersdoel is door de analisten verlaagd van 400 CHF naar 390 CHF, waarbij het advies is blijven staan op ‘underperform’.

Swatch verloor in de eerste twee maanden van 2011 circa 100 miljoen Zwitserse frank (CHF) aan omzet door de sterke waardering van de Zwitserse munteenheid. Dit resultaat komt bovenop het verlies van 164 miljoen CHF dat de horlogeproducent opliep in 2010 door de wisselkoersverhoudingen.

Consensus
Voor het aandeel Swatch staan momenteel 11 koop-, 3 houd- en 3 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus overwegend positief is. Hieruit komt wel naar voren dat de analisten van Exane BNP Paribas bijzonder pessimistisch gesteld zijn over het aandeel.

Gemiddeld hanteren analisten een koersdoel van 422,32 CHF, wat een verwacht rendement oplevert van circa 7%. De analisten van Exane BNP Paribas vinden met hun nieuwe koersdoel van 394 CHF dat het aandeel op het huidige koersniveau eerlijk is gewaardeerd en zien geen verder opwaarts potentieel.

Het aandeel heeft sinds begin van dit jaar 5,6% van zijn waarde verloren. Dit was vooral te wijten aan de onzekerheden wat betreft de groei in China en de impact van de sterke Zwitsere frank. Daarnaast hebben veel beleggers door de aardbeving in Japan hun aandelen van de hand gedaan, omdat zij verwachten dat de vraag naar vooral luxegoederen zal dalen. Japan is goed voor ongeveer 23% van de vraag naar luxegoederen, terwijl de Verenigde Staten en Europa elk 25% voor hun rekening nemen en China 13%.

Voor de langere termijn wordt echter verwacht dat de vraag naar luxegoederen weinig hinder zal ondervinden van de ramp in Japan, mits de nucleaire ramp binnen de perken blijft en daarmee niet het sentiment van de consument aantast.