Europese verzekeringssector ondergewaardeerd

De Zwitserse zakenbank Credit Suisse heeft onlangs de Europese verzekeringssector aan een onderzoek onderworpen en op basis daarvan een aantal taxatiewijzigingen doorgevoerd. De analisten zijn over het algemeen van mening dat de gehele sector ondergewaardeerd is en verwachten daarom dat de koersen van verzekeraars in de komende periode zullen stijgen.

Door onze redactie

Verzekeringssector
De analisten van Credit Suisse hebben onlangs hun taxaties voor een aantal Europese verzekeraars bijgesteld. Zij stellen dat de goede operationele ontwikkeling van de Europese verzekeraars, die naar verwachting hun vrije kasstroom in 2011 zullen zien stijgen, dit jaar zullen aanhouden.

De aanbieders profiteren volgens de analisten van de toegenomen focus op de marges. Mede daarom achten zij een solide ontwikkeling van de bedrijfsmiddelen voor mogelijk. In dit licht bezien vinden de analisten de hele verzekeringssector ondergewaardeerd, ondanks de goede koersontwikkelingen aan het begin van dit jaar. Daarom zijn de taxaties van sommige verzekeraars opwaarts bijgesteld.

Allereerst ING, waarvoor het koersdoel werd verhoogd van 10,44 euro naar 11,10 euro en het advies is blijven staan op ‘outperform’. De koersdoelverhoging is het gevolg van de verkoop van onroerend goed alsook voor 2011 er sprake zal zijn van een gestegen boekwaarde.

Het advies voor AXA is door de analisten verhoogd van ‘neutral’ naar ‘outperform’. Op basis van de sectoranalyse van de analisten is AXA ondergewaardeerd en daarom is het advies verhoogd. AXA heeft nog niet eens zijn ambitieuze efficiëntiedoelstellingen bereikt maar heeft al wel de marktverwachtingen overtroffen, zo stellen de analisten. Zij hebben hun koersdoel vastgesteld op 18,50 euro.

Ook zijn er taxaties verlaagd. Voor Het Zwitserse Zurich Financial Services hebben de analisten het koersdoel verlaagd van 295 CHF naar 280 CHF, waarbij het advies is gehandhaafd op ‘neutral’. De koersdoelverlaging is het gevolh van de aangekondigde lasten door de natuurrampen in het eerste kwartaal, een enigszins lagere boekwaarde alsook een sterke Zwitserse frank.

Voor Allianz hebben de analisten hun advies gehandhaafd op ‘outperform’. Zij wijzen erop dat de Duitse verzekeraar tot een van de grootste ter wereld behoord en daardoor zeker kan profiteren van het geschetste scenario. Er is geen koersdoel afgegeven door de analisten.

Sectorfavoriet
Binnen de sector verzekeraars is op basis van de consensus Allianz het favoriete aandeel van analisten. Er staan momenteel 25 koop- en 11 houdadviezen uit, terwijl daar slechts 1 verkoopadvies tegenover staat. Hierdoor is de consensus buitengewoon positief. Op de tweede plaats staat ING met 21 koop-, 8 houd- en 2 verkoopadviezen, terwijl Delta Lloyd de derde plaats bezet met 9 koop- en 6 houdadviezen.

Voor sectorfavoriet Allianz bedraagt het gemiddeld koersdoel 111,98 euro, wat een verwacht rendement oplevert van circa 10%. Verzekeraars stonden de afgelopen periode onder druk door de natuurrampen in onder meer Japan en de daaruit voortvloeiende schadeposten voor hen. Langzamerhand begint duidelijk te worden welke partijen er schade hebben geleden en welke niet.

Aangezien analisten veelal vasthouden aan hun al positieve taxaties voor Allianz kan gesteld worden dat zij ervan uit gaan dat de Duitse verzekeraar weinig hinder zal hebben ondervonden en wellicht zelf kan profiteren van de gebeurtenissen doordat zijn concurrenten het juist zwaar hebben.