Herstel voor BP

Na lange tijd lijkt het tij te keren bij BP . Het aandeel was sinds de crisis van 2008 al omlaag gedoken en de crisis door de problemen in de golf van Mexico (2010) duwde het aandeel nog verder omlaag. Daarnaast zorgde vooral in 2014 de hard gedaalde olieprijzen ook nog voor veel verkoopdruk op de olieaandelen.

De resultaten die BP over het derde kwartaal behaalde lagen boven de verwachtingen van de meeste analisten. Op jaarbasis steeg de winst met bijna 27 procent terwijl de winst bijna verdubbelde. Veel analisten verwachten dat de winsten nog verder zullen stijgen omdat nu zes van de zeven upstreamprojecten nu actief zijn (deze waren voor dit jaar gepland). De kosten voor schadecompennsaties door de ramp in de Mexicaanse Gol worden inmiddels fors lager en komen per 2019 uit op circa 1 miljard dollar.

Daarnaast won BP het recht op 2 platformen bij het bassin Santon in Brazilië. Nu de winsten recent behoorlijk stegen kan er wellicht nu wel tegenwind komen in verband met de al tijden heel stabiele gasprijzen. BP is fors meer van gas afhankelijk dan van ruwe olie.

Het aandeel BP lijkt wat aan de duurdere kant gezien de koers/winst-verhouding van circa 27. Zo noteren o.a. Exxon Mobil op 21 maal en Chevron op 23 maal hun voor dit jaar geschatte winst per aandeel. Het gemiddelde van de sector ligt op 25. BP is erg gevoelig voor de prijzen van aardolie en gas. Voor aardolie ligt de consensus op een prijs per vat tussen de 50 en 55 dollar. BP gaf eerder aan dat ze aandelen gaan inkopen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.