Amazon ziet winst bijna exploderen na super kwartaal

Ook analistenverwachtingen van de winst worden ruim verslagen, zelfs zonder Prime Day

Doorgaans zijn de analisten vaak wel erg positief en liggen de verwachtingen vaak veel te hoog. De nettoresultaten van Amazon over het afgelopen kwartaal lagen echter wel heel ver boven de consensus.

De omzet van het Amerikaanse bedrijf Amazon over het voorbije kwartaal was vrij wel gelijk aan de verwachtingen van de analisten. De omzet steeg van 63,4 miljard dollar naar 88,91 miljard dollar. De consensus van de analisten lag op 92,41 miljard dollar. Het nettoresultaat kwam uit op 5,24 miljard dollar (de verwachtingen van de markt lagen op 4,51 miljard dollar).

Een jaar terug in hetzelfde kwartaal was het nettoresultaat 2,63 miljard dollar. Zodoende kwam het resultaat per aandeel uit op 12,37 dollar. In het derde kwartaal van 2019 was dit nog 4,23 dollar. De enorme winstsprong is op afstand nog opvallender omdat er iets meer aandelen uitstaan: 512 miljoen stuks versus 504 miljoen een jaar terug. Echter is een aandeleninkoop natuurlijk een puur cosmetische operatie want Amazon moest natuurlijk wel geld uitgeven om die eigen aandelen in te kopen.

Consensus resultaten Q3 Amazon

aandelenanalyse

Amazon resultaten Q3 2020

Amazon resultaten 2020

Amazon schrijft de enorme orderstijging vooral toe aan het feit dat door de coronapandemie steeds meer mensen thuis gaan winkelen. De hogere omzetten gaan natuurlijk wel gepaard met extra kosten want zo wil Amazon voor de vakantieperiode 100.000 mensen aan gaan nemen. Normaliter had Amazon haar jaarlijkse Prime Day event (een dag met veel koopjes) in het derde kwartaal zitten. Maar vanwege de coronapandemie is deze naar oktober verschoven.

Het meer thuis winkelen merkt Amazon echter ook een nadelige manier. Haar dochter Whole Foods (supermarkt) zag in het derde kwartaal haar omzet met ruim 10 procent dalen. Bij het onderdeel Cloud (AWS: Amazon Web Services) spoot de omzet met ruim 29 procent omhoog naar 11,6 miljard dollar.

Over het lopende jaar ligt de consensus van de omzet van het bedrijf uit Seattle op 369,85 miljard dollar. Dit is fors meer dan de omzet over 2019 toen de omzet 280,52 miljard dollar bedroeg.

Historische omzetten en resultaten Amazon in beeld plus taxaties 2020

Amazon omzetten Amazon
Amazon

Wat betreft het resultaat rekenen De meeste analisten op een nettowinst van 16,46 miljard dollar. Gezien de laatste analistenconsensus heeft het bedrijf dit jaar een winst per aandeel van 32,18 dollar. De koerswinstverhouding bedraagt hierdoor een erg hoge 99,78.

Dividendbetalingen over dit jaar worden door de analisten niet verwacht. Het gemiddelde dividend van de algemene detailhandelsbedrijven ligt op een schamele 0,47 procent.

Amazon 's marktkapitalisatie bedraagt op basis van het aantal uitstaande aandelen keer de beurskoers circa 1576,61 miljard dollar. Het aandeel Amazon was de afgelopen 12 maanden vrij bewegelijk. Sinds een jaar terug staat het aandeel Amazon maar liefst 78 procent in de plus. Het aandeel koerste het laatste jaar tussen de 1626 en de 3552 dollar.

Om 21.00 koerst het aandeel 1,52 procent hoger op 3211,01 dollar.

Historische koersen Amazon voorbije 10 jaar

financiële analyse amazon

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.