Deal Crucell met Lonza stelt analisten tevreden

Vandaag maakten het Zwitserse Lonza en het Nederlandse Crucell bekend een samenwerking gesloten te hebben. De twee biotechnologiebedrijven gaan samen een bepaalde chemische cel fabriceren, gebaseerd op technologie van Crucell. Er zijn geen financiële details bekend gemaakt omtrent de overeenkomst. Analisten zijn positief over de overeenkomst.

PERMEXCIS
De overeenkomst betreft het middel PERMEXCIS. PERMEXCIS behelst chemisch samengestelde cellen die geen menselijke danwel dierlijke componenten bevatten, wat voorkomt uit Crucell’s PER.C6-technologie. De cellen kunnen onder meer gebruikt worden voor het produceren van vaccins.

Op het moment van schrijven zijn er meer dan 60 bedrijven en instellingen die gebruikmaken van de PER.C6-technologie. Naast de fabricering van PERMEXCIS zal Lonza deze ook in de markt zetten en aan de man brengen.

Belangrijke stap
Analisten zijn positief gestemd over de overeenkomst. De analisten van Rabo Securities noemen de overeenkomst een sterke deal welke zal bijdragen aan de geloofwaardigheid van de PER.C6-technologie. Zij zijn van mening dat de overeenkomst niet veel zal bijdragen aan het resultaat van Crucell. De analisten van Rabo Securities geven voor het aandeel een koopadvies af en hanteren een koersdoel van 16 euro.

Analist Marcel Wijma van SNS Securities vindt de overeenkomst een belangrijke stap in de erkenning van PER.C6. Zij stellen dat Lonza een groot marktaandeel heeft in de productie van vaccins en eiwitten op het vlak van grote hoeveelheden. SNS Securities hanteert voor Crucell een koopadvies met een koersdoel van 17,50 euro.

Analisten zijn behoorlijk positief over Lonza. Er zijn 10 koop- en 2 houdadviezen afgegeven. Daarnaast staan voor het aandeel Lonza momenteel geen verkoopadviezen uit. Over Crucell zijn analisten iets conservatiever. Er zijn voor het aandeel 6 koop-, 7 houd- en 2 verkoopadviezen afgegeven. Hiermee is de consensus weliswaar positief, afgaande op de laatst afgegeven adviezen zijn analisten behoudender geworden met relatief veel houdadviezen.

De analisten verwachten voor Lonza een outperformance van 26,37%, waar dit bij Crucell 46,78% bedraagt. Dit is terug te voeren op de koersen van beide aandelen. De koers van het aandeel Crucell is in het afgelopen jaar gedaald van 14 euro tot 10,36 euro (slotkoers woensdag 24 september, red.). De koers van het aandeel Lonza steeg daarentegen in een jaar tijd van 129 CHF tot 135 CHF.


Bron: Thomson Reuters

De bovenstaande grafiek toont de absolute rendementen van Lonza (blauwe lijn) en Crucell (rode lijn). Hieruit blijkt dat over een jaar genomen Lonza een positief rendement heeft behaald van 11,63%, waar Crucell een negatief rendement noteert van 22,17%. De grafiek toont aan dat de rendementen van beide aandelen in het afgelopen jaar (vanaf 26 september 2007) behoorlijk volatiel zijn geweest, maar dat er wel een trend waarneembaar was. Bij Lonza is deze stijgende, bij Crucell dalende. Crucell heeft wel veel grotere uitslagen vergeleken met Lonza.