'Opnieuw hommeles bij TNK-BP'

Het Britse olieconcern BP kan mogelijk miljardenclaims tegemoetzien van zijn zakenpartners in het Russische samenwerkingsverband TNK- BP .Dat meldden bronnen rond de Brits-Russische onderneming donderdag. De Russische miljardairs waarmee BP samenwerkt in TNK- BP , zijn volgens de bronnen opnieuw naar de rechter gestapt. Eerder vochten ze bij de rechter al de onderhandelingen aan die BP voerde met het Russische olieconcern Rosneft over een aandelenruil en een gezamenlijk olieproject.

Volgens de miljardairs heeft BP daarmee het contract geschonden, omdat BP alleen via TNK- BP zaken zou mogen doen in Rusland.

Claim
De zakenpartners willen nu 5 tot 10 miljard dollar claimen van BP wegens onbenutte mogelijkheden omdat de beoogde deal met Rosneft niet via TNK- BP liep. De deal tussen BP en Rosneft liep in mei stuk op weerstand van de miljardairs. Ook zou de relatie met Rosneft nu zo verslechterd zijn dat TNK- BP toekomstige projecten met het bedrijf zou kunnen mislopen.

De miljardairs hebben eerder aangeboden dat BP zijn belang van 50 procent in TNK- BP verkoopt voor circa 25 miljard dollar. Dat aanbod werd verworpen door BP . Volgens ingewijden zou BP onder de schadeclaims vandaan kunnen komen door de deelname in TNK- BP te verkopen. Maar BP liet donderdag weten dat een verkoop nog steeds niet aan de orde is.

ANP