Alcoa ziet winst halveren in derde kwartaal

Alcoa welke werkzaam is in onder andere de luchtvaart- en automobielindustrie presenteerde gisteren zijn cijfers over het derde kwartaal 2008. De nettowinst vertoonde een daling van 52% en kwam uit op 268 miljoen dollar. De omzet van het bedrijf vertoonde eveneens een daling. Analisten reageren negatief op de cijfers van Alcoa .

Resultaten
De tegenvallende resultaten van Alcoa zijn volgens de onderneming te wijten aan de dalende prijzen van aluminium en een wereldwijde daling in de vraag naar aluminium. De winst per aandeel daalde van 0,63 dollar naar 0,33 dollar.

De omzet over het derde kwartaal van 2008 kwam uit op 7,23 miljard dollar een daling van 10,2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar toen de omzet 7,39 miljard dollar bedroeg. Analisten hadden gerekend op een winst per aandeel van 0,50 dollar en een omzet van 7,23 miljard dollar.

Staking aandelen inkoopprogramma
CEO van Alcoa , Klaus Kleinfeld heeft aangekondigd dat het bedrijf het aandelen inkoopprogramma staakt. Reden hiervoor zijn de dalende vraag en prijzen van aluminium en daardoor het productieproces gedwongen moet aanpassen. Het aandeel Alcoa sloot gisteren op de Dow Jones Index 6,8% lager op 16,87 dollar.

Consensus
Het Amerikaanse Alcoa krijgt 15 koop en 9 houdadviezen. Het aandeel Alcoa krijgt geen verkoopadviezen. Het gemiddelde koersdoel is 40,96 dollar.

Consensus van de analisten over de winst per aandeel over 2008 komt uit op 2,64 dollar. Het dividend bedraagt volgens voorlopige raming 0,68 dollar. Het dividendrendement is met de huidige koers 4,62%. De koers-winstverhouding bedraagt voorlopig 5,57.