Britse overheid presenteert reddingsplan

De Britse overheid heeft vanochtend bekend gemaakt dat het een reddingsplan heeft opgesteld voor de financiële sector in het Verenigd Koninkrijk. Geruchten doen de ronde dat Royal Bank of Scotland liquiditeitsproblemen heeft. Het plan houdt in dat de overheid preferente aandelen zal kopen en daarnaast stelt het de Bank of England 200 miljard GBP beschikbaar.

De overheid zal per direct 25 miljard GBP beschikbaar stellen aan acht Britse banken om zo hun Tier 1 kapitaal te versterken. Onder deze acht banken bevinden zich Barclays , Royal Bank of Scotland en HSBC . Mocht het nodig zijn dan stelt de overheid nog eens 25 miljard GBP beschikbaar aan deze banken.

Royal Bank of Scotland in problemen
Vanochtend is bekendgemaakt dat het bestuur van RBS naar huis is gestuurd. CEO Sir Fred Goodwin zal naar alle waarschijnlijkheid vervangen worden door Stephen Hester, momenteel is hij bestuursvoorzitter van British Land .

Het nieuws komt nadat het aandeel van Royal Bank of Scotland gister 39% verloor na zorgen over de financiering van de bank. De bank heeft volgens de geruchten een kapitaalinjectie nodig van 15 miljard GBP. De kredietbeoordelaar Standard&Poors verlaagde de kredietwaardigheid van RBS . Naast RBS moesten ook de Britse banken Lloyds TBS en Barclays flink inleveren op de FTSE100.