Na de kapitaalinjectie vorige week door de Nederlandse Staat werd de kapitaalspositie van ING verbeterd. Het aandeel blijft desondanks dalen op de beurs maar is hierin geen uitzondering. Analisten hebben de afgelopen week hun advies en/of koersdoel voor het aandeel zowel opwaarts als neerwaarts bijgesteld. De onrust rond het aandeel blijft de gemoederen bezighouden.
ING is niet de enige
ING is niet de enige financial die zware klappen te voorduren krijgt. De analisten van Royal Bank of Scotland stellen dat de gehele Europese financiële sector in zwaar weer verkeerd. De analisten melden dat zowel ING als
Aegon niet meer onder druk staan dan andere Europese financiële waarden.
Om de uitspraak van de analisten van
RBS te toetsen zijn de koersen vergeleken van verscheidene financials in Europa. In onderstaande grafiek worden de rendementen van ING (blauw), Deutsche Bank (rood),
KBC (paars) en
BNP Paribas (groen) vergeleken.
Bron:ThomsonReuters
Uit de grafiek blijkt dat niet alleen ING last heeft van de kredietcrisis. Van de 4 banken heeft ING het hoogste negatieve rendement van 78%. Het Belgische
KBC doet het niet veel beter met -74%, gevolgd door het Duitse Deutsche Bank met -65%. Het Franse
BNP Paribas is in deze vergelijking de absolute outperformer. Ook deze bank heeft echter een negatief rendement, te weten 28%.
In de vergelijking zijn andere financials niet opgenomen. Om een beter beeld te creëren zijn de rendementen van een aantal andere grote Europese financials hieronder neergezet:
Royal Bank of Scotland -84%
Dexia -82%
UBS -72%
Commerzbank -68%
Barclays -62%
Société Générale -60%
Credit Suisse -50%
HSBC -24%
Outsourcing effectenafwikkeling
Bankgroep ING België wil de afwikkeling van effecten uitbesteden aan het Franse ProCapital. Door de maatregel moeten veertig werknemers van ING België mee verhuizen naar ProCapital. ProCapital is in België vooral bekend als online beursmakelaar, maar handelt daarnaast effectentransacties af van andere banken. Echter vrezen de vakbonden voor de toekomst van 71 werknemers waarvoor intern een nieuwe positie moet worden gevonden.
Moody’s verlaagt kredietstatus
Deze week verlaagde kredietbeoordelaar Moody’s de kredietstatus van bankverzekeraar ING van Aa1 naar Aa2. De Amerikaanse kredietbeoordelaar is van mening dat de aanhoudende zwakke operationele resultaten reden genoeg zijn tot de verlaging. Vrijdag 17 oktober maakte ING bekend in het derde kwartaal van 2008 een verlies te hebben geleden van 500 miljoen euro. Op beleggingen werd een verlies geleden van 1,6 miljard euro. De liquiditeit van ING Direct wordt door Moody’s sterk in de gaten gehouden. De liquiditeitspositie van de internetspaardochter lijkt op orde te zijn, maar kan door nervositeit onder spaarders verslechteren. De 200 miljard euro aan spaargeld op rekeningen kan in principe op elk willekeurig moment worden weggehaald. Omdat ING het geld voor langere tijd heeft belegd, kan volgens Moody's niet aan die vraag voldaan worden.
Geld te veel
ING wist tot begin dit jaar niet wat het moest doen met zijn overtollige geld. De bankverzekeraar kocht van juni 2007 tot mei 2008 relatief veel eigen aandelen in. In totaal kocht ING 183,158 aandelen in tegen een gemiddelde prijs van 26,77 euro.
Een overzicht van recente wijzigingen door analisten:
Advies verhoogd:
Credit Suisse – verkopen naar houden
Merrill Lynch – verkopen naar houden
Goldman Sachs – verkopen naar houden
Société Générale – houden naar kopen
Petercam – houden naar kopen
Advies verlaagd:
Cazenove – houden naar verkopen
Kepler Research – houden naar verkopen
WestLB – kopen naar houden
Koersdoelwijzigingen:
Oddo Securities – 19 euro naar 12 euro
Credit Suisse – 15 euro naar 10 euro
Citigroup – 25 euro naar 10 euro
ABN AMRO – 29 euro naar 15 euro
DZ Bank – 26 euro naar 12 euro
Rabo Securities – 34 euro naar 20 euro
KBW – 25 euro naar 18 euro
Petercam – 26 euro naar 15 euro
KBC Securities – 31 euro naar 18 euro
Bovenstaand overzicht toont aan dat een meerderheid van de analisten naar aanleiding van de kapitaalinjectie het advies voor het aandeel hebben verhoogd; 5 analisten hebben het advies verhoogd, 3 verlaagd. Hierdoor is de consensus voor het aandeel positiever geworden. Op dit moment staan er voor het aandeel 24 koop-, 11 houd- en 3 verkoopadviezen uit. Wanneer de laatste 10 adviezen worden uitgelicht is de consensus minder positief. Van de laatste 10 adviezen zijn er 5 koop, 3 houd en 2 verkoop.
Het gemiddeld koersdoel voor het aandeel is echter door de forse koersdoelverlagingen door analisten gedaald. Gemiddeld genomen verlaagden de analisten hun koersdoel met 8,33 euro. Op het moment van schrijven is het gemiddeld koersdoel 20,78 euro wat daarmee fors boven de huidige koers van het aandeel ligt.