"Biedingsstrijd Roche op Illumina houdt aan"

Op 24 februari verliep de aanmeldingstermijn voor het bod van Roche op Illumina. Het is niet verbazingwekkend dat Roche niet geslaagd is om aandelen Illumina te verwerven voor haar bod van 44,5 dollar, sinds het bod van Roche noteert Illumina boven de 51 dollar. Een duidelijk signaal dat huidige aandeelhouders het eens zijn met de directie van Illumina en het bod “grossly in adequate” vinden. Roche heeft besloten het huidige bod tot 23 maart te verlengen.

Wellicht hoger bod

Dit past in de strategie die Roche eerder toepaste bij de overnames van Ventana en Genentech. Ook hier probeerde Roche de aandelen te verwerven tegen een, in de ogen van de zittende aandeelhouders, te lage koers en moest uiteindelijk haar bod verhogen om zich eigenaar van het bedrijf te mogen noemen. De verwachting is dat dit ook hier het geval zal zijn. Wat speurwerk leert ons dat de 5 grootste aandeelhouders van Illumina, die tezamen 43% van de aandelen in handen hebben, vorig jaar hebben bijgekocht tegen een koers van ongeveer 50 dollar.

Met premie

We mogen dan ook niet verwachten dat zij hun aandelen zonder premie zullen overhandigen aan Roche . Daarnaast is er ook een belangrijk verschil met de eerdere biedingstrijd rond Ventana en Genentech en de huidige strijd rond Illumina. In het geval van Ventana en Genentech bood Roche een premie ten opzichte van de hoogste koers van het aandeel. Bij Illumina is dit niet het geval.

Grootaandeelhouders kochten op huidige koers

In de eerste helft van 2011 noteerde het aandeel tussen de 60 en 80 dollar en in het najaar bereidde de 5 grootste aandeelhouders van Illumina hun posities uit op een koers van rond de 50 dollar. Een belangrijke indicatie dat zij op deze prijs niet zullen aanmelden voor het bod van Roche .

Concurrentie voor Illumina

Eind februari daalde de koers Illumina licht, nadat bekend werd dat het Britse Nanopore de markt voor DNA onderzoeksmachientjes betreedt met een mobiel apparaat. Dit apparaat is scherp geprijsd maar kan slechts 1 x gebruikt worden en is niet in staat om het totale DNA in kaart te brengen.

Op dit bericht daalde de koers van Illumina en haar belangrijkste concurrent Life Technologies . Belangrijk detail is echter dat Illumina voor 15% eigenaar is van het Britse Nanopore dat niet beurs genoteerd is. De ontwikkelingen bij Nanopore kunnen dus in het voordeel werken van de aandeelhouders van Illumina.

Geschreven door Koen Bender van Mercuris Vermogensbeheer