Analisten reageren negatief na winstdaling Starbucks van 97%

De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft haar winst over het vierde kwartaal van 2007-2008 met 97% zien dalen als gevolg van zwakke verkopen in de Verenigde Staten en door reorganisatiekosten. De omzet van het Amerikaanse bedrijf steeg echter met 3%. Analisten reageren negatief op het persbericht van Starbucks .

Resultaten
In het vierde kwartaal van 2007-2008 behaalde Starbucks een nettowinst van 5,4 miljoen dollar (-97%). In vergelijking met vorig jaar toen de nettowinst uitkwam op 158,5 miljoen dollar is dit een gigantische daling. De omzet van de koffieketen kwam in het vierde kwartaal van 2007-2008 uit op 2,5 miljard dollar en betekende een stijging van 3% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De winst per aandeel Starbucks kwam uit op 0,10 dollar. Analisten rekenden vooralsnog op een winst per aandeel van 0,13 dollar. Het aandeel Starbucks is genoteerd aan de NASDAQ100 en sloot gisteren op een koers van 9,92 dollar.

Reorganisatie
Starbucks heeft te maken met tegenvallende verkopen in de Verenigde Staten welke verantwoordelijk is voor 3/4 van de omzet. De tegenvallende verkopen van -8% drukken zwaar op het bedrijfsresultaat. Starbucks heeft om die reden besloten flink te gaan snijden op de Amerikaanse activiteiten en daarbij worden 600 Starbucks winkels gesloten en worden 12.000 medewerkers van de Amerikaanse koffieketen ontslagen. In Australië is Starbucks eveneens van plan om in de kosten te gaan snijden en worden er “down under” 61 winkels gesloten.

CEO van Starbucks , Howard Schultz zei dat hij er alles aan zal doen om Starbucks terug op de rails te krijgen. Starbucks verwacht voor het jaar 2009 een winst per aandeel te behalen tussen de 0,71 en 0,90 dollar per aandeel. Starbucks heeft aangegeven dat het internationaal circa 700 winkels wil gaan openen waaronder in Nederland op het Amsterdam Centraal Station en in België op luchthaven Brussels Airport.

Consensus Starbucks
Het Amerikaanse Starbucks krijgt door analisten momenteel14 koop- en 9 houdadviezen toebedeeld. Het aandeel Starbucks krijgt 0 verkoopadviezen. Meest recente advies kwam van Oppenheimer&Co die een koopadvies toebedeelde. Het gemiddelde koersdoel van Starbucks bedraagt 20,00 dollar.

De consensus van de analisten over de winst per aandeel van Starbucks voor 2008 is 0,76 dollar. Het bedrijf keert geen dividend uit aan haar aandeelhouders. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige ramingen van analisten 13,49.