Koersdoelen HSBC verhoogd na publicatie kwartaalcijfers

De Britse zakenbank HSBC bracht dinsdag zijn resultaten over het afgelopen kwartaal naar buiten. Waar de cijfers op het eerste gezicht enigszins tegenvielen, bleek dat onderliggend de bank prima heeft gepresteerd. Mede daarom hebben diverse analisten hun koersdoel voor het aandeel verhoogd. HSBC zag over het derde kwartaal de nettowinst meer dan halveren van 5,22 miljard dollar naar 2,5 miljard dollar. De aangepaste winst voor belastingen steeg van 2,24 miljard dollar naar 5,04 miljard dollar. De omzet nam het afgelopen kwartaal af met 27% tot 15,57 miljard dollar.

Hogere reserveringen

Verder verhoogde de Britse zakenbank zijn reservering voor het overtreden van Amerikaanse witwas wetgeving. De overtredingen dateren van 2002 die werden gedaan door het overgenomen Mexicaanse Grupo Financiero Bital. De reservering hiervoor is verhoogd met 800 miljoen dollar tot 1,5 miljard dollar. Daarnaast reserveerde HSBC nog eens 353 miljoen dollar voor schadeclaims van Britse consumenten die gedupeerd zijn door verkochte verzekerings-garantieproducten. De totale reservering hiervoor bedraagt nu 1,8 miljard dollar.

Beter dan verwacht

Voor de analisten van ABN Amro waren de resultaten van HSBC beter dan verwacht, ondanks dat de derdekwartaalcijfers er aan de oppervlakte niet mooi uitzagen. De onderliggende cijfers overtroffen echter de verwachtingen van de analisten. Wel vindt ABN Amro de kosten een punt van aandacht. Desalniettemin hebben de analisten een voorkeur voor Europese banken met een blootstelling aan opkomende markten, waartoe HSBC toe behoort. Daarnaast presteert het aandeel volgens ABN Amro beter dan veel van zijn Europese concurrenten, waardoor de bank vasthoudt aan zijn koopadvies.

Koersdoelwijzigingen

Naar aanleiding van de cijfers zijn er diverse koerdoelwijzigingen doorgevoerd. Onder meer bij Exane BNP Paribas is het koersdoel voor HSBC verhoogd van 675 naar 700 Britse pond. Daarnaast werd door de Zwitserse zakenbank UBS het koersdoel verhoogd van tot 640 Britse pond en Nomura Securities hanteert nu een koersdoel van 660 Britse pond. De nieuwe koersdoelen laten zien dat de koersdoelen van analisten niet ver uiteen lopen. Het gemiddeld koersdoel bedraagt nu 672,11 Britse pond.