Sinds het nieuws van Roche dat ze definitief zou afzien van een overname van Illumina heeft de sector niet stilgezeten. Een van de belangrijkste concurrenten van Illumina, Life Technologies , zette zichzelf te koop. Het bedrijf maakt DNA Sequencing machines, net als Illumina. Meerdere partijen waren geïnteresseerd, waaronder een consortium waar Roche deel van uitmaakte. Uiteindelijk brengt het bedrijf Thermo Fisher Scientific het hoogste bod uit. Waar eerder gerekend werd op een bod van $ 70,-, betaalt Thermo Fisher Scientific $ 76,-. Het consortium van Roche staat met lege handen.
Roche -gebouw' align=middle/> Roche |
Nu Life Technologies niet langer te koop is en opgeslokt is door een concurrent van Roche , worden de mogelijkheden voor Roche om snel een marktaandeel in DNA Sequencing te vergaren kleiner. Eerder werd een andere speler in het veld, Complete Genomics al opgeslokt door het Chinese BGI. Het aantal partijen dat nog te koop is neemt dus snel af. Tegelijkertijd betaalt Thermo Fisher Scientific in verhouding veel meer voor Life Technologies , dan Roche bereid was voor Illumina te betalen. Roche lijkt er dus niet aan te ontkomen om haar budget te vergroten om een partij te kopen.
Door diezelfde overname van Complete door BGI verandert ook het speelveld voor Illumina. BGI is een grote klant van Illumina en door deze overname verliest Illumina mogelijk die klant en krijgt ze er een concurrent bij.
In de bieding voor Life heeft Roche wederom aangetoond gedisciplineerd in het biedingsproces te staan. Tegelijkertijd groeit de markt voor DNA onderzoeksmachines hard. Roche kan dus niet te lang wachten en loopt het risico dat andere partijen de krenten uit de pap halen. Voor Illumina neemt de concurrentie toe. Beide zullen dus druk voelen om tot actie over te gaan. Inmiddels staat de koers van Illumina op $ 57,50, een hoger niveau dan het laatste formele bod van Roche . Dit is mede te danken aan de hoge waardering die Fisher aan Life toekent. In vergelijking tot het bod op Life zou Illumina ongeveer $ 65,- per aandeel waard zijn. Dit komt overeen met het onbevestigde bod van Roche in december 2012. Dit zou het aandeel Illumina een opwaarts potentieel geven van 13%.
In juli 2012 heeft Mercurius Vermogensbeheer voor haar relaties een call warrant op Illumina laten maken om zo te kunnen profiteren van een hernieuwde overname poging door Roche . Hierbij is de einddatum voor de call warrant bepaald op 17 mei 2013. Het belangrijkste argument voor die datum was dat de CEO van Illumina voor de volgende jaarvergadering ervoor moest zorgen dat de koers van Illumina boven het bod van Roche moest noteren of Roche een succesvolle bod zou moeten hebben uitgebracht. Anders zou een revolte op de jaarvergadering heel reëel zijn.
De call warrant werd in juli in de portefeuilles genomen op € 6,70 en is sindsdien gestegen tot €13,50, een verdubbeling. Nu met nog een maand tot de einddatum lijkt het ons onwaarschijnlijk dat er nog een grote stijging in het vat of dat een overname alsnog binnen 4 weken plaatsvindt. De hoofdrolspelers Jack Flatley (CEO Illumina) en Franz Kumer (voorzitter raad van commissarissen Roche ) hebben botsende ego’s en dat zal extra tijd kosten in een mogelijke overname. We zullen dan ook in de komende dagen winst nemen en voor onze relaties op zoek gaan naar een volgende overname.
Mercurius Vermogensbeheer baseert dit rapport op publiek beschikbare informatie van betrouwbaar geachte bronnen. Dit rapport vormt geen algemene koopaanbeveling. Beleggers zijn zelf verantwoordelijk hun beslissing. Aan dit rapport kunnen geen rechten worden ontleend. Auteursrechten zijn voorbehouden aan Mercurius Vermogensbeheer . Mercurius Vermogensbeheer staat onder toezicht van de AFM en DNB .
Bijdrage geschreven door Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer.