RBS schrijft weer zwarte cijfers

Royal Bank of Scotland heeft sinds lange tijd weer zwarte cijfers weten te schrijven, zo bleek uit de recent gepubliceerde kwartaalcijfers. De Britse bank verwacht daarnaast dat het zijn herstructurering in 2014 zal afronden, waardoor het mogelijk wordt voor de Britse overheid om haar aandelen in de bank van de hand te doen.

Voor het eerst sinds 2011 wist Royal Bank of Scotland ( RBS ) weer zwarte cijfers te schrijven in het eerste kwartaal en het was tegelijkertijd de eerste winst in 18 maanden tijd. RBS kwam door de financiële crisis en werd geholpen door de Britse overheid middels een kapitaalinjectie van 45 miljard pond. Zodoende is de bank voor 82% in handen van de belastingbetalers in het Verenigd Koninkrijk.

<a href= RBS logo' align=middle/>
RBS kantoor

Weer zwarte cijfers

RBS rapporteerde over het eerste kwartaal van 2013 een winst voor belastingen van 826 miljoen pond wat uiteindelijk een winst opleverde van 393 miljoen pond, waar dit in dezelfde periode een jaar eerder nog een verlies was van 1,5 miljard pond. Analisten waren vooraf uitgegaan van een winst van 800 miljoen pond. De winst bedroeg uiteindelijk

De Britse bank ziet verder verbeteringen in het aantal leningen die worden aangevraagd en heeft een sterk overschot aan kapitaal beschikbaar om het economisch herstel te ondersteunen. RBS zag zijn core tier 1 ratio de afgelopen periode stijgen met 50 basispunten tot 10,8%. De bank verwacht dat de kernkapitaalratio aan het einde van 2013 op 9% zal zijn. Dit is boven het minimum van 7% dat door de Britse toezichthouder wordt geëist.

RBS moet echter nog wel een aantal hordes over. Zo stelde de financieel toezichthouder van Groot-Brittannië in maart nog dat Britse banken 25 miljard pond aan extra kapitaal moeten vergaren voor het einde van dit jaar, om zo eventuele toekomstige verliezen op leningen op te kunnen vangen. Analisten verwachten dat het grootste tekort bij RBS zal zijn en de bank daarom nog genoeg werk te verzetten heeft.

Consensus

Voor het aandeel staan momenteel 10 koop-, 8 houd- en 4 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Kijkende naar de positieve kwartaalcijfers mag verwacht worden dat dit in de komende periode zal verbeteren.

Gemiddeld hanteren analisten een koersdoel van 330,83 pond, hetgeen een verwacht rendement oplevert van 7,66%.