AB InBev verliest rechtszaak om "Bud"

Het Belgische bierconcern AB AB InBev heeft een gevoelige nederlaag geleden in de strijd om de merknaam Bud. Het Europese Hof van Justitie bepaalde dat het bedrijf niet het recht heeft om de naam “Bud” over heel Europa te exploiteren. Het Europese Harmonisatiebureau voor de Interne markt besliste eerder al over de naam “Bud” waarbij AB AB InBev het recht had de naam te gebruiken. Het Tsjechische Budejovicky Budvar vocht deze beslissing echter aan en met succes blijkt.

Oordeel
Het Europese Hof van Justitie oordeelde dat het agentschap geen rekening hield met de rechten die het Tsjechische Budvar al heeft in een aantal landen van de Europese Unie heeft. Het OHIM meldde dat die rechten niet voldoende waren om de aanvraag voor de gehele EU vanwege AB AB InBev te laten blokkeren. De juridische strijd om de merknaam Bud duurt al meer als een eeuw. Op dit moment lopen er wereldwijd zo’n 20 rechtszaken en circa 60 administratieve procedures over de merknaam Bud.

Consensus AB AB InBev
Het aandeel AB AB InBev krijgt door analisten 12 koop- en 7 houdadviezen toebedeeld. Daarnaast heeft AB AB InBev 5 verkoopadviezen gekregen van analisten. Laatst afgegeven advies was afkomstig van Société Générale welke een koopadvies toebedeelde. Het gemiddelde koersdoel is 37,82 euro.

De consensus van analisten over de winst per aandeel AB AB InBev voor 2009 is 1,57 euro. AB AB InBev keert een dividend uit van 0,47 euro aan zijn aandeelhouders. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige ramingen van analisten uitgekomen op 9,09.