Deutsche Bank verwacht stijging metaalprijzen, Rio Tinto favoriet

Deutsche Bank verwacht dat metaalprijzen richting het einde van het jaar zullen oplopen, zo blijkt uit een recent gepubliceerd sectorrapport. Mede daarom hebben analisten van de bank hun taxaties voor mijngiganten BHP Billiton , Rio tinto en Glencore opwaarts bijgesteld. Binnen de sector staat op basis van de consensus Rio Tinto er het beste op bij analisten.

Metaalprijzen gaan omhoog

De prijzen van basismetalen zullen in de komende maanden stijgen door een toename van de vraag in China, de grootste consument. Dit stelt Deutsche Bank in een recent gepubliceerd rapport over grondstoffen. Lood, nikkel, tin en zink gaan in deze periode stijgen, terwijl de bewegingen bij koper minimaal zullen zijn.

Grondstoffen blijven volgens de analisten dicht bij de bodem, maar zullen gedurende de rest van het jaar stijgen. De stijging voor edelmetalen en energie zullen daarbij vervagen, terwijl industriële metalen een herstel laten zien.

Taxatiewijzigingen

Op basis hiervan heeft Deutsche Bank zijn taxaties voor een aantal grondstoffengiganten bijgesteld. Het gaat hier om Glencore , BHP Billiton en Rio tinto. Voor alle drie de aandelen hanteert Deutsche Bank een ‘buy-advies’.

Met een meer stabiele ontwikkeling van de metaalprijzen is het volgens Deutsche Bank bijzonder belangrijk dat de mijnbouwbedrijven de gegenereerde vrije kasstroom verstandig inzetten. Concrete onderbouwingen voor de koersdoelwijzigingen hebben de analisten echter niet.

De enige koersdoelverlaging valt ten deel voor Glencore . Waar de analisten eerder een koersdoel hanteerden van 379 pence, is deze verlaagd naar 367 pence. Voor Glencore staan momenteel geen verkoopadviezen uit. Daartegenover staan wel 4 houd- en 7 koopadviezen, waardoor de consensus positief is. Daarmee is het aandeel van de grondstoffengiganten het minst populair onder de analisten.

Voor BHP Billiton is het koersdoel verhoogd van 2290 naar 2500 pence. De algehele consensus voor BHP Billiton is positief. Er staan 13 koop-, 8 houd- en 2 verkoopadviezen uit. Daarbij verwachten analisten met een gemiddeld koersdoel van 2215,33 pence een rendement van circa 19%, wat daarmee het hoogste is binnen de sector.

Tot slot is voor Rio Tinto het koersdoel door Deutsche Bank verhoogd van 4300 naar 4570 pence. Voor Rio Tinto zijn verreweg de meeste koopadviezen afgegeven. Er staan 22 koop- en 4 houdadviezen uit, terwijl slechts 1 analist een verkoopadvies heeft lopen. Met een gemiddeld koersdoel van 3670,74 pence anticiperen analisten op een rendement van ongeveer 17%.