Clariant favoriete chemieaandeel voor Barclays

De Europese chemiesector staat aan de vooravond van een herstel. Deze verwachting spreken althans de analisten van Barclays uit in een recent uitgebracht rapport. De Britse zakenbank heeft naar aanleiding van zijn bevindingen tevens een aantal taxatiewijzigingen doorgevoerd en ziet binnen de sector Clariant als het favoriete chemieaandeel.

Begin oktober presenteerde Barclays een rapport over de Europese chemiesector. Hierin stellen de analisten dat de neerwaartse trend omtrent de winstverwachtingen van de markt ten einde is gekomen. Productiecijfers uit de VS, China en Duitsland duiden er volgens Barclays op een lichte verbetering. De analisten verwachten dat deze een ondersteuning zullen vormen voor de aandelenkoersen.

Clariant sectorfavoriet

Wanneer de Britse zakenbank inzoomt op een aantal bedrijven binnen de Europese chemiesector blijkt dat Clariant er het beste voor staat. Het Zwitserse bedrijf behoort volgens de analisten onder meer vanwege de verwachte dubbelcijferige winstgroei in het derde kwartaal tot de beste jongetjes van de klas en noemt Clariant een ‘Top Pick’. Barclays heeft tevens het koersdoel verhoogd van 16,30 euro naar 17,70 euro, waarbij het advies ‘overweight’ luidt.

Voorzichtigheid troef

Zowel Yara Int. , Linde als KWS SAAT behoren tot de middenmoot. Barclays stelt dat Yara bestand is om lagere marges te verwerken in zijn resultaten. Toch verwachten de analisten dat de verwerking en distributie van het kunstmestbedrlijf in de afgelopen periode goed is uitgevallen. Voor het laatste kwartaal blijft Barclays echter voorzichtig, waardoor zij niet verder komen dan een ‘equalweight-advies’ voor Yara met een koersdoel van 270 Noorse kronen.

Voor Linde heeft Barclays wel het koersdoel verhoogd, met 1 euro tot 151 euro. Ook voor dit aandeel luidt het advies echter ‘equalweight’. Volgens de analisten is er bij Linde verrassingspotentieel aanwezig rondom de resultaten over het derde kwartaal.

Voor KWS SAAT heeft Barclays het advies verhoogd van ‘underweight’ naar ‘equalweight’, waarbij het koersdoel opwaarts is bijgesteld van 263 euro naar 275 euro. De analisten stellen dat het aandeel lange tijd werd overgewaardeerd en nu op een redelijk niveau staat. Voorzichtige vooruitzichten kunnen echter nog wel leiden tot teleurstelling in de markt.

Tot slot heeft Barclays voor zowel Air Liquide als K+S Group het advies op ‘underweight’ staan. Air Liquide behoort volgens de analisten vanwege een aanhoudende groei die ligt op het niveau van het tweede kwartaal tot een van de minst geprefereerde chemieaandelen. Barclays heeft daarbij het koersdoel voor Air Liquide verlaagd met 1 euro tot 92 euro.

K+S Group behoort vanwege de dalende potasprijs, hoge productiekosten en mogelijk teleurstellende vooruitzichten voor het vierde kwartaal volgens Barclays eveneens tot de minst favoriete chemieaandelen. Wel hebben de analisten vanwege de sectorvooruitzichten het koersdoel voor K+S Group opwaarts bijgesteld met 1 euro tot 18 euro.