Nyrstar in zwaar weer

De Belgisch-Australische zinkproducent Nyrstar maakte dinsdagmorgen bekend dat het begin 2009 werktijdverkorting zal gaan aanvragen voor alle 450 vaste medewerkers van de fabriek in Budel-Dorplein. De crisis in de auto-industrie en bouwsector raken Nyrstar hard. Analisten hebben de afgelopen periode hun koersdoel voor het aandeel fors bijgesteld.

Werktijdverkorting
Nyrstar gaat voor alle 450 vaste medewerkers voor de vestiging Budel-Dorplein werktijdverkorting aanvragen. De Belgische zinkproducent maakt gebruik van de verlening van de afsluitdatum om de aanvraag met meer accurate gegevens te kunnen indienen. Het concern kan de aanvraag volgend jaar doen omdat de Nederlandse minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner vorige week de regeling heeft verlengd tot en met 15 januari 2009. Hierdoor hebben bedrijven weliswaar meer tijd om hun aanvragen in te dienen, maar bedrijven moeten nog steeds voldoen aan de voorwaarde dat tenminste twee maanden voorafgaand aan de aanvraag er een omzetverlies is geleden van ten minste 30%.

Nyrstar is wereldwijd gezien de grootste producent van zinkmetaal en legeringen. Het concern is in de problemen geraakt doordat de wereldwijde vraag naar zink in de afgelopen maanden sterk is afgenomen. Daarnaast ziet het concern zich geconfronteerd met hogere productie- en energiekosten. Het concern is op dit moment wereldmarktleider, gevolgd door het Zuid-Koreaanse Korean Zink, het Zwitserse Xstrata en het Zweedse Boliden AB . Ook deze concerns hebben last van de economische neergang. Naast zink produceert Nyrstar ook (neven)producten als goud, koper, indium en geraffineerd zilver.

Koersdoelverlagingen
Al eerder maakte Nyrstar bekend te zullen snijden in de productie. Op 15 december maakte het concern bekend in zijn vestiging in het Amerikaanse Clarksville met 40% te zullen terugschroeven. Eerder al werd de productie in het Belgische Balen en Nederlandse Budel-Dorplein verlaagd. Het concern gaat in Clarksville 25.000 ton zink minder produceren. In de zinksmelterij in Budel is de productie met 28% verlaagd. Hierdoor zal de vestiging in 2008 10.000 ton zink minder produceren dan eerder gepland en voor de eerste helft van 2009 zal dit zelfs 35.000 ton minder zijn. Alle maatregelen gelden tot tenminste eind juni 2009.

Analisten hebben in december hun koersdoelen voor het aandeel fors verlaagd. Toch is er nog een behoorlijk verschil in de afgegeven koersdoelen. Het hoogst afgegeven koersdoel over de afgelopen maand december is afkomstig van de analisten van DeGroof en bedraagt 5 euro. De analisten van Exane BNP Paribas zijn minder optimistisch; zij geven een koersdoel af van 2 euro en dit is hiermee het laagst afgegeven koersdoel.



De bovenstaande grafiek toont de rendementen van Nyrstar (blauw) en het Zwitserse Xstrata (rood). Daarnaast wordt als benchmark de Belgische BEL20-index genomen. Het betreft hier de rendementen genomen over geheel 2008.

Goed te zien is dat de rendementen van Nyrstar en Xstrata elkaar nauwelijks ontlopen. Op dit moment noteert Nyrstar met een negatief rendement van 87%, Xstrata heeft op dit moment een negatief rendement van 82%.

Wanneer we Nyrstar vergelijken met de BEL20 blijkt dat het aandeel een zware underperformer is. Waar het aandeel een negatief rendement van 87% laat zien, doet de index het beter met negatief rendement van 55%.