Harde klappen in mijnbouwsector, Shiller PE's historisch laag

Dit jaar staan bijna alle in de VS en in Europa genoteerde mijnbouwbedrijven fors in het rood met hun koersen. Cliffs Natural Resources en Newmont Mining (beiden onderdeel van de S&P 500 index) spannen de kroon met verliezen bijna 40 procent vanaf 1 januari. Talvivaara Mining , Lonmin en Freeport-McMoran zijn de enige fondsen die dit jaar in de plus notereren. Door de harde de gedaalde koersen zijn ook de belangrijkste waarderingsmaatstaven behoorlijk gedaald.

Tabel Shiller PE's mijnbouwbedrijven

mijnbouwbedrijven research, shiller PE

Lagere Shiller PE's

Bijna alle mijnbouwbedrijven noteren inmiddels met historisch lage Shiller PE's (10-jaarsgemiddelde van de winst per aandeel ten opzichte van de huidige koers ). De aandelen Talvivaara Mining en Freeport-Mcmoran, die beiden dit jaar in de plus staan, noteren niet geheel verwonderlijk met zeer hoge Shiller PE's (620,99 en 51,90). Kijkende naar de dividenden dan zien we dat lang niet alle mijnbouwers dividenden uitgekeerd hebben. Op basis van de historisch uitgekeerde dividenden dan lijken de Cliff Natural Resources, JSW en Rio Tinto de hoogste dividendrendementen te hebben (op basis van onveranderde uitkeringen).

Door de gedaalde koersen dalen ook de verhoudingen tussen de koersen en de boekwaarden per aandeel. Het gros van de bedrijven noteert nu met verhoudingen tussen de 1 en de 2 met als enorme uitschieter het Engelse Randgold Resources.